AUREA FEST 1. DAN: Šarenilo običaja, nošnji, tambura i pjesme u izvedbi više stotina čuvara tradicije /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

blankPOŽEGA- Pod sloganom“ 7 dana- 7 noći“ “Aurea fest 2017.“ počeo je u Požegi Festivalom običaja koji je povorkom sudionika gradskim ulicama pokazao svu raskoš i bogatstvo običaja i tradicije ovog kraja, a sudjelovalo je više stotina sudionika.

blank-Pokažimo u ovih sedam dana što znamo i što možemo, a zajednički uvijek postižemo sve naše ciljeve – istakao je otvarajući „Aurea fest“ požeški gradonačelnik Darko Puljašić predstavljajući grad kao glavnog pokrovitelja priredbe. Sudionicima i posjetiteljima na središnjem požeškom Trgu sv. Trojstva obratio se i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

blank-Ovi čuvari tradicije nas vraćaju u prošlo vrijeme, a Slavonija se ponosi svojom kulturom i tradicijom, pri čemu je grad Požega ovom priredbom postao središte takvih aktivnosti- poručio je župan Tomašević, koji je bio izaslanik predsjednika Vlade RH.

Svečanosti otvaranja prethodila je festivalska povorka kroz grad počevši od Željezničkog kolodvora, a u njoj su bili gradska glazba i povijesna postrojba „Trenkovi panduri“, zatim postrojbe iz desetak hrvatskih gradova, te iz Austrije, Njemačke, kao i Bosne i Hercegovine. Tu su bila kulturno-umjetnička društva sa folklorašima i tamburašima Berda(Brestovac),Češka beseda(Bjeliševac), Šijaci (Biškupci), GKUD Požega, KUD Požeška dolina, Svilenka(Buk), Poljadija (Grabarje), Kukučin Kuntarić(Jakšić), Bektež i Orljava(Pleternica), kao i konjogojske udruge Valis aurea i Pleternica, zatim udruge vinogradara iz Požege, Kutjeva i Kaptola, pčelari, šljivari, učenici Obrtničke škole odjeveni u vlastite kreacije itd.

Na prikolicama se grožđe prerađivalo u mošt, a u kazanu spravljala rakija, pa su to posjetitelji kušali.

Gradonačelnik je obavio smotru povijesnih postrojbi, predstavljeno je čelništvo „Aurea festa“, a potom su na festivalskoj pozornici nastupili KUD-ovi sudionici povorke.

Prva večer okončana je izborom najgizdavije Šokice tijekom kojega su nastupili tamburaši KUD Berda sa solisticom Doroteom Markanjević, dobitnicom prve nagrade publike na festivalu „Zlatni glas zlatne doline 2017.“

Drugog dana tj. 28. kolovoza od 20 sati je “Aurea fest” uličnih zabavljača.

/Foto: D. Mirković/

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića