Aromatično i začinsko bilje višestruko korisno u prehrani

Autor: D.M.

POŽEGA – Začinsko i aromatično bilje  u prehrani je višestruko  korisno. Ono mijenja okus i miris hrani, te pojačava njezin doživljaj. Onemogućuje razvoj štetnih tvari i mikroorganizama. Usporava raspadanje I konzervira hranu. Organske kiseline usporavaju razvoj plijesni. O tome su govorile Snježana Pešut Pilon, savjetnica Poljoprivredno savjetodavne službe iz Požege i Andrea  Drkulec, nutricionist, na Edukacijskoj radionici o prehrani i zdravlju. Doznali smo da češnjak, cimet, luk, timijan, kadulja i klinčići usporavaju kontaminaciju hrane pljesnima, bakterijama i kvascima. Tako štite zdravlje ljudskog organizma.

Papar  potiče probavu, cimet razgrađuje masti, češnjak sprečava razvoj gljivica, kim i kumin umanjuju nadimanje i stvaranje vjetrova, crveni luk normalizira rad crijeva, senf potiče lučenje sline, hren pospješuje probavu i lučenje žuči, paprika utječe na prokrvljenje. Začini postepenim otpuštanjem aromatskih tvari, te aktivne komponente daju zaštitu od mikrobiološke  kontaminacije i produžuje rok trajanja proizvoda. Tu je i drugo bilje koje koristi organizmu I prehrani.

Ovu radionicu o prehranu i zdravlju kao i sedam prethodnih organizirala je tvrtka Grbić  iz Požege. Ova predavanja se koriste i za razmjenu presadnica i sjemena začinskog bilja i povrća, te trajnica. Radionica ide dalje s novim temama iz prehrane.

Više iz kategorije