Požega.eu

Arheološki lokalitet i Stari grad – ključni turistički sadržaji

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Jelenko Topić

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | Arheološki lokalitet i Stari grad – ključni turistički sadržaji Požega.eu | Arheološki lokalitet i Stari grad – ključni turistički sadržaji

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Jelenko Topić

Poznati arheološki lokalitet ranoga željeznog doba Kaptol – Čemernica i Kaptol – Gradci svjetskog je značaja, te ga je kao takvoga potrebno sačuvati i uvrstiti u turističku ponudu Požeško-slavonske županije. Na spomenutom prostoru pronađen je velik broj grobnih humaka tj. tumula, od kojih je najbolje sačuvan tumul III.

Planom razvoja županije do 2027. godine obuhvaćen je ovaj projekt kojim se želi očuvati arheološko nalazište na način rekonstrukcije arheološkog spomenika i neposrednog okoliša, odnosno izradom replike dijela građevine i dogradnjom prezentacijskog prostora za posjetitelje.

Uz tumule, važan dio je i arheološko nalazište utvrđenog naselja – Gradina, te nekadašnji rudnik grafita gdje je planirana revitalizacija nekih od hodnika kao vrijednog dijela UNESCO geoparka. Cijeli prostor povezao bi se arheološkom tematskom stazom s odmorištima te uskotračnom prugom za prijevoz posjetitelja. 

Nositelj tih aktivnosti je Požeško-slavonska županija u suradnji sa Općinom Kaptol, a predviđeni rok ostvarenja je do kraja 2027. godine.

Pored toga planira se adaptacija i opremanje interpretacijskog i muzejskog centra sakralne baštine, kao i arhiva Požeške biskupije u srednjovjekovnoj utvrdi Starom gradu u Kaptolu. Uz proširen kulturno-turistički sadržaj, program i edukacijske aktivnosti projektom se obogaćuju i nadopunjuju kulturne rute županije i cijele Slavonije.

Taj projekt ostvarit će Općina Kaptol u suradnji sa Požeškom biskupijom, a vrijednost je 80 milijuna kuna u čemu je sadržano uređenje i opremanje utvrde Stari grad u Kaptolu.Navedeni projekti donijet će kvalitetan pomak u turističkoj ponudi kaptolačkog kraja što će uz više kulturnih, enološkoih i gastro manifestacija znatno povećati dolazak posjetitelja za što je stvoren dio pretpostavki kroz povećanje broja smještajnih kapaciteta. U svemu tomu nezaobilazna je uloga i Turističke zajednice Zlatni Papuk.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.