Argumentima da sjedište Općinskog suda “treba i mora” ostati u Požegi

Autor: DK

Logo Hrvatska odvjetnička komoraPOŽEGA – Na sjednici Odvjetničkog zbora Požega Hrvatske odvjetničke komore povodom Prijedloga Zakona o područjima i sjedištima sudova donesen je zaključak  da odvjetnici zbora ne mogu prihvatiti prijedlog da se ukine Općinski sud u Požegi odnosno njegovo sjedište kao niti Prekršajni sud u Požegi te da se nadležnost nad tim sudovima prenese na Općinski sud u Slavonskom Brodu.

Požeški Odvjetnički zbor poziva ministra pravosuđa da dođe u Požegu i obrazloži koji su to razlozi za takav prijedlog  za kojeg smatraju da je u suprotnosti  s ciljevima i smjernicama Strategije   reforme pravosuđa  za razdoblje 2011. do 2015. godine iz studenog 2010.godine, u kojoj se navodi: “osnovni cilj svih reformi je mogućnost pristupa građana pravosuđu kao jedan od strateških ciljeva, točnije, ostvarenja stvarne jednakosti u pristupu pravosuđu i ostvarenju i zaštiti prava za sve građane, bez obzira na imovinske, obrazovne, zdravstvene i druge razlike”.

Odvjetnički zbor Požega nadalje predlaže i traži da se temeljito izvrši reorganizacija pravosudnog sustava na ovom području  na način da se u Požegu  treba vratiti i sjedište Županijskog suda jer za to postoje brojni razlozi i to još od vremena ukidanja Okružnog suda u Požegi.

Nadalje se ističe, što je javna tajna, kako navode, da Županijski sud u Slavonskom Brodu nema dovoljne kadrovske kapacitete (misleći na dovoljan broj sudaca, osobito kaznenih sudaca)  kao niti prostorne uvijete uz sve druge prateće  službe i ustanove za provedbu reorganizacije pravosudnog sustava kakva se traži od RH ulaskom u Europsku uniju. Svima je poznato da u Požegi postoji Zatvor, Kaznionica, Pravosudna policija i Ured za probaciju – sve ono što u Slav.Brodu sada ne postoji.

Uz sve navedene razloge i sve druge svima dobro znane argumente koji idu u prilog Požegi Odvjetnički zbor Požega donosi slijedeće zaključke koji su između svega ostalog upućeni na adresu ministra Orsata Miljanića

 1. Prijedlog Zakona o područjima i sjedištima sudova  “izmijeniti”  na način da se ukine Županijski sud u Slav. Brodu i  osnuje (vrati) Županijski sud u Požegi.

 2. Obustaviti prijedlog upućen u saborsku proceduru a koji je vezan za ukidanje sjedišta Općinskog suda u Požegi koji bi trebao ostati u sjedištu Županijskog suda u Požegi.

 3. Kao stalne službe Općinskog suda u Požegi  ustrojiti Stalne službe u Orahovici, Slatini,  Pakracu, Slav.Brodu i Novoj Gradiški.

Na kraju Odvjetnički zbor Požega naglašava da Općinski sud u Požegi ima svu infrastrukturu, kadrove i tradiciju da ostvari sve ciljeve predviđene za reorganizaciju te da bi organiziranost Općinskog suda u Požegi porezne obveznike stajala znatno manje uz daleko bolje i učinkovitije pružanje pravne zaštite građana i gospodarstvenika, nego što bi bilo u slučaju ako opstane prijedlog kojim se Općinski sud u Požegi ukida i postaje Stalna služba.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci:

Translate »