Antifašizam je Hrvatsku vratio u danas priznate granice

Autor: Jelenko Topić

Sjećajući se 22. lipnja 1941. godine u šumi Brezovica pokraj Siska gdje je osnovan Prvi partizanski odred i prva antifašistička postrojba u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe taj je datum državni praznik i slavi se kao Dan antifašističke borbe.

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Požege ove je godine uz taj praznik upriličila prigodnu svečanost u selu Podsreće kod spomenika stradalim žiteljima za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Nakon izvođenja državne himne i minute šutnje za stradale antifašiste sudionike je pozdravila Kata Holjevac, predsjednica požeške Udruge, a obratio se tajnik Ranko Janković podsjetivši na događanja prije 81. godinu kada je podignut ustanak.

-To je bio početak četverogodišnje krvave borbe za slobodu, a Hrvatska je vraćena u današnje priznate granice – kazao je Janković i dodao da to neki i danas negiraju zaboravljajući da je antifašizam u temeljima hrvatskog Ustava, te temeljima civilizirane Europe. Upozorio je na stalne pojave mržnje i netolerancije iako građani naše zemlje imaju biti na što ponosni jer su taj rat završili na pobjedničkoj strani.

Vijence na spomenik u Podsreću položila su izaslanstva Udruge antifašista Požege, zatim dožupan Nikola Ivanović sa predstavnicima vijeća srpske nacionalne manjine, SDP-a Požeško-slavonske županije i pakrački antifašisti.

U ovoj prigodi Kazimir Semunović je čitao stihove sa tematikom ovih zbivanja, a Kata Holjevac se zahvalila članovima na predanom radu, te posebice Gojku Čatlaiću, Gojku Nenadoviću i Vladi Bušiću za njihov doprinos obnovi spomenika.

Tijekom svečanosti nastupila je glazbena skupina Osmijeh pod vodstvom Voje Milojevića.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek