Ambiciozni planovi drenovačkih ribiča za što im je potrebna pomoć institucija

Autor: Požega Portal

BRODSKI DRENOVAC – Kada je prije četiri godine u Drenovcu osnovano Športsko ribolovno društvo “MRENA” malo je tko osim zaljubljenika u pozdrav BISTRO, vjerovao da će drenovački ribiči osim Orljave imati i svoju vodu, svoj ribnjak, koji će biti njihovo mjesto okupljanja, druženja i ribolova. Ribnjak, koji se bar za sada možda u potpunosti tako i ne može nazvati jer treba još puno rada i ulaganja u njega. Ribnjak se nalazi na ostatku starog tijeka rijeke Orljave površini oko dva hektara na području zvanom ,,Jakovčeva jama” i ,,Crnkovićev ćošak”, petstotinjak metara ispod sela. Ovu lokaciju mnogi stariji drenovčani pamte kao nekad omiljeno kupalište u vrućim ljetnim mjesecima. Tada je Orljava imala bistru prozirno zelenu boju, a i ribom je bogatija bila.

Vrijedni članovi ovog društva puno su toga do sada dobrovoljnim radnim akcijama napravili. U grubo, očistili su prostor u, i oko budućeg ribnjaka, otklonivši razne naplavine drveća i smeća, pokosivši travu i ostalo raslinje kako bi pristup vodi bio pristupačan i ugodan. U nekoliko navrata do sada izvršeno je poribljavanje ove vode, većinom sa šaranom, a i ostalom ribom, tako da u ribnjaku sada ima uz šarana i smuđa, mrene, soma, štuke, klena, tolstobika, a i ostale sitne ribe.

Društvo je radi rješavanja imovinsko pravnih odnosa za svoje potrebe i radi proširenja prostora oko ribnjaka otkupilo dvije veće privatne parcele, a za lakši pristup iz sela, uz dopuštenje Hrvatskih voda, izvršeno je nasipanje šljunkom iz Orljave poljskog puta, zvanog Mandarićev sokak. Sve je ovo odrađeno vlastitim snagama i vlastitim financijskim sredstvima, uz malu pomoć grada Pleternice.

Kako doznajemo od tajnika ŠRD “MRENA” Ivice Skeledžije doznajemo što je društvu najviše potrebno i koji su njihovi najveći problemi. Ono što nikako sami ne mogu napraviti to je riješenje problema oko plavljenja ribnjaka uzrokovano izlijevanjem rijeke Orljave što onda prouzročuje velike štete jer im tada iz ribnjaka poplava odnese najveći dio ribljeg fonda. Riješenje za ovaj problem postoji, kaže Skeledžija, a ono se sastoji u tome da se podigne obrambeni nasip,  u dužini tristotinjak metara, između rijeke Orljave i ribnjaka, koji onda ne bi štitio samo ribnjak nego i mnoge plodne oranice s lijeve obale Orljave, koje su redovito poplavljene u proljetnim i jesenskim mjesecima.

Sa svim planovima, potrebom i problemom upoznate su sve relevantne institucije, grad Pleternica i Hrvatske vode tako da se drenovački ribiči nadaju reakciji onih koji ovaj njihov problem mogu, a koji bi ga iz više razloga i trebali  riješiti. Kako su u planu skori radovi Hrvatskih voda u neposrednoj blizini na rijeci Orljavi, a radi se o izgradnji brane za izgradnju mini hidroelektrane s ratkovačke strane uz istu svrhu i za iste potrebe može se uklopiti i riješenje problema drenovačkih ribiča.

ŠRD “MRENA” iz Drenovca uz rješive probleme ima i ambiciozne planove koji su prije svega vezani na sportski ribolovni turizam, edukaciju mladih u prirodu i razvijanjem svijesti o očuvanju okoliša. Izgradnju dodatnih sadržaja na ribnjaku i rijeci Orljavi,  koji će služiti rekreaciji i okupljanji drenovčani i njihovih gostiju u koja će se uklopiti održavanja ribičkih takmičenja, do ribičkih večeri, veslanja, a i kupanja kao nekada. S obzirom na svoju veličinu, drenovački ribnjak pruža mogućnost u jednom njegovom dijelu izgradnje kupališne zone sa pjeskovitom plažom, jer čistoća vode u ribnjaku to dopušta.

Lijepo je slušati planove i vizije drenovačkih zanesenjaka i ljubitelja prirode i zato im treba pomoći da svoje vizije i snove pretvore u stvarnost. Oni ne traže puno i zato oni kojima je poziv za pomoć upućen ne smiju i ne mogu ostati gluhi jer i drenovački ribiči kao i svi poplavljeni drenovačani uredno već mnoge godine plaćaju vodoprivrednu i onu drugu naknadu, i zato su zaslužili  da im se to kroz ove potrebe i na ovaj način vrati.

Svi oni koji žele i koji mogu na bilo koji način pomoći drenovačkim ribičima, neka se jave tajniku ŠRD “MRENA” Ivici Skeledžiji na broj mobitela 099 403 0797.

/Tekst i foto: Franjo Memedović/

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: