Amateri dobivaju dosta novca za manifestacije, nabavu nošnji i instrumenata, te seminare i radionice

Autor: Jelenko Topić

Ministarstvo kulture će ove godine među manifestacijama u Požeštini izdvojiti novčane potpore Kulturno-umjetničkom društvu Orljava iz Pleternice za smotru folklora Lidas iznosom od 13 tisuća kuna, zatim Savez amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje(sjedište mu je u Požegi) iznosom od 15 tisuća kuna za organizaciju 43. smotre tih orkestara, te Zajednici kulturnih udruga Požeško-slavonske županije iznosom od 10 tisuća kuna za pripremu smotre Kulturni mozaik 2022. godine.

Nadalje u kategoriji Nabave nošnji i instrumenata Glazba Jakšić dobit će 20 tisuća kuna za kupovinu puhačkih instrumenata, Gradska glazba Trenkovi panduri iz Požege 22 tisuće za istu namjenu, te KUD Šijaci iz Biškupaca 6 tisuća kuna za nabavu zavičajne nošnje.

Kod seminara i radionica Šijaci će primiti tri tisuće kuna za radionicu izrade tradicijskog ženskog nakita, te Savez puhačkih orkestara 25 tisuća kuna za svoje seminare, a Zajednica kulturnih udruga županije 10 tisuća kuna za seminar Pjesme i plesovi Slavonije i Baranje.

Ukupnim iznosom od 5,6 milijuna kuna Ministarstvo kulture i medija sufinancirat će 307 programa kulturno-umjetničkog amaterizma, odabranih među 603 pristigle prijave na Poziv za predlaganje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2022. godinu.
 
Tim će sredstvima biti podržano 99 programa festivala, manifestacija i smotri, 139 programa nabave i obnove fundusa narodnih nošnji, tradicijskih i klasičnih glazbala, 26 programa koncertnih gostovanja i obljetnica, 24 programa poduke tradicijskih glazbenih i plesnih vještina i umijeća,  11 programa glazbenog i folklornog nakladništva te 2 programa ostalih potkategorija (narudžbe novih djela).
 
Uz kriterije iz Pravilnika o izboru i utvrđivanju programa javnih potreba u kulturi i Poslovnika o radu Kulturnoga vijeća za kulturno-umjetničkog amaterizam prijavljeni su programi vrednovani uzimajući u obzir i epidemiološku situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa koja i dalje donosi izazove u planiranju, provedbi i dostupnosti programa te mobilnosti izvođača i djelatnika u području kulturno-umjetničkog amaterizma.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88