Iz požeško-slavonskog Zavoda za javno zdravstvo upozoravaju: “Tri osobe preminule od posljedica gripe”

Autor: V.P.

Mr. Mato Matijević, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije

POŽEGA – Kao i u drugim krajevima Hrvatske i Požeško-slavonsku županiju zahvatio je val gripe. Brigu, pojavnost i analize o gripi provodi Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije. Općenito s brojem oboljelih od gripe možemo biti zadovoljni jer se on još uvijek bilježi u desetcima slučajeva, no bilježe se i smrtni slučajevi izazvani gripom.
– Od početka pojave gripe ove sezone, koja je krenula u tjednu od 12.-18.12.2016. do sada je u Požeško-slavonskoj županiji prijavljeno je 58 oboljelih od gripe. Prema mojim saznanjima do sada su tri osobe preminule od posljedica gripe. Razloga za brigu nema, mada je gripa još u blagom porastu; oboljelih sa ozbiljnijim posljedicama nema – kaže dr. med. Ante Vitalija, spec. epidemiolog, voditelj službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo županije.
– Cjepiva za sada još uvijek ima, ali u maloj količini i nije ni u ovom trenutku kasno cijepiti se, jer se zaštita stvara otprilike za dva tjedna od cijepljenja i trenutno je najbolji način zaštite od gripe – kaže ravnatelj zavoda dr. med. vet. Mato Matijević.
Gripa se javlja sa povišenom temperaturom (viša od 38 pa i do 40 stupnjeva C), drhtavicom, osjećajem iscrpljenosti, bolovima u mišićima i zglobovima, curenjem i začepljenošću nosa, grloboljom i kašljem. Gripu svakako treba preležati, piti puno tekućine i mirovati. Snižavati tjelesnu temperaturu lijekovima za snižavanje temperature, tuširanje u mlakoj vodi, a nikako stavljati alkoholne obloge.
– Potražite liječničku pomoć ukoliko temperatura traje dulje od 4-5 dana, ako postoji poremećaj disanja ili poremećaj svijesti, bol u prsima ili vrtoglavica, te ukoliko se javi povraćanje i proljev ili se temperatura ponovo javi nakon poboljšanja – dodaje dr. Vitalija. Inače liječnici ne preporučuju da ako ste prepoznali simptome gripe da dolazite u liječničke ordinacije, time samo još više širite gripu, nego da ostanete ležati kod kuće i počnete s liječenjem, kojemu najviše pogoduje mirovanje, konzumiranje puno tekućine, čajeva, uz dodatak vitamina i dr. Svakako treba ojačati u ovim zimskim mjesecima i imunitet svog organizma, poznati su nam brojni narodni lijekovi, jer tako ćemo svakako lakše i preboljeti, ako gripu i uhvatimo.

Više iz kategorije