Pukim slučajem dvoje Požežana izbjeglo teroristički napad u Bruxellesu

Autor: D.K.

BRUXELLES / POŽEGA – Kao delegacija Pravnog fakulteta iz Osijeka, sedmero studenata trebalo je sudjelovati na konferenciji pod nazivom Brussels Model European Union. Među njima je dvoje studenata iz Požeštine, Heni Thűr, iz Požege i Eugen Jakopović iz Čaglina.

Planirana konferencija je zamišljena kao simulacija donošenja odluka u Europskom parlamentu, Europskom vijeću i Vijeću Europske unije. U nedjelju su dvoje požeških studenata, među kojima su još i Matea Matijević, Vlajko Bošnjak i Isidora stanić iz Osijeka, Njomza Morina iz Zagreba i student Clèment Le Bris iz Francuske koji je na Erasmus razmjeni, sletjeli na aerodrom koji je jučer napadnut.

Studenti s Pravnog fakulteta iz Osijeka u svečanoj dvorani u Bruxellesu

-Sve je bilo u redu. Kada smo došli na aerodrom prolazili smo kroz relativno visoke mjere osiguranja. Bilo je i vojske kako na aerodromu tako i na ulicama grada, koja je danas uz policiju u većem broju na ulicama. Jučer smo imali organizirani susret pri diplomatskom predstavništvu Hrvatske. Za odlazak u diplomatsko predstavništvo Hrvatske koristili smo “metro”, tj izlaz na metro na kojem se danas dogodio napad. Danas smo krenuli na dogovoreni sastanak u Committee of regions nakon što smo čuli da su se dogodile eksplozije na aerodromu. Tada još nismo znali da se radi o teroristickom napadu. Razmisljali smo ići metroom ili pješice. sva sreća pa smo se odlučili prošetati. Kasnije se ispostavilo da se drugi napad dogodio na onoj relaciji koju smo mi baš trebali koristiti. Slobodno možemo reći da smo izbjegli tragediju. Budući da smo krenuli pješice nakon pet minuta hodanja dobili smo poziv veleposlanika Maria Nobila da je stanje izuzetno ozbiljno i da se odmah vratimo u hotel i tamo da ostanemo do dalnjenjeg – sinoć nam je prepričavao događaj Eugen Jakopović.

Eugen Jakopović

Iz hotela zbog ozbiljnost situacije nikuda nisu mogli. Prema Eugenovim riječima ulice su bile puste jer se više nije znalo odakle vreba opasnost.

-Pratili smo vijesti i upute belgijskih vlasti koji su konstantno upozoravali na opasnost i na potrebu ograničavanja kretanja. Preporučili su nam da ostanemo svi u hotelima, čak su pozivali i belgijske državljane da ne dolaze na posao. Javni prijevoz je tada bio potpuno obustavljen. Konstano su bile prisutne sirene policije, hitne, vatrogasaca i vojske i drugih sigurnosnih službi. Stanje je vladalo zaista zabrinjavajuce i nije nam bilo svejedno. Moram naglasiti da nas zvali više puta iz diplomatskoga predstavništva i davali nam upute kako se ponašati, a zvali su nas i s našeg fakulteta interesirajući se je li sve u redu. O tome da smo imali i pozive našiih roditelja ne treba naglašavati jer su ipak oni bili najviše zabrinuti – rekao nam je Eugen dodajući kako je opasnost vrebala u svakom dijelu jer su informacije bile kako terorista ima na svakom koraku pogotovo oko institucija EU.

Linija kojom su se trebali koristiti, ali na svu sreću nisu, baš je ta napadnuta i da su se odlučili na korištenje tog prijevoza bili bi izravno ugroženi.

O tome da li će studenti od danas uspjeti iz sigurnosnih razloga obaviti sve prema planiranom programu nastojat ćemo doznati tijekom dana.

Puste ulice grada, fotografirano 22.ožujka 2016. u 21,30:

/Foto: Eugen Jakopović/

 

 

Više iz kategorije