Članovi deset povijesnih postrojbi u posjetu podruma Kutjeva d.d. (FOTO)

Autor: D.K.

Kutjevo (39)KUTJEVO – Gosti „Trenkovih pandura“ koji su uveličali slavlje na Dan grada Požege, Ivanečka rudarska četa, Varaždinska građanska garda, Križevačka djevojačka straža, Keglevićeva straža Kostel, Đurđevački graničari Đuroki , Hajdučka družina Mijat Tomić iz Tomislavgrada, Svetonedjeljska garda, Gospićka garda, Karlovačka građanska garda i Red vitezova Ružice grada posjetili su podrume Kutjeva d.d. što je već tradicija kojom se prilikom vjerni čuvari povijesti svog kraja uvijek upoznaju s nekim novinama vezanima kako za nove sorte vina tako i za starodnevni podrum koji datira iz davne 1232. godine.

U starom podrumu domaćini podruma upoznali su, uz brojne druge povijesne činjenice, članove povijesnih  postrojbi s legendom koja govori o čudnovatom vinu kao afrodizijaku koga su kušali Franjo barun Trenk i carica Marija Terezija. Da je vino stvarno u barunu i carici pobudilo čudnovatu želju za nježnošću dokazuju i crtice u podrumu kojima su Trenk i Terezija  bilježili “ljubavne okršaje”….slikovito je to dočarao Drago Humski.

U toj prigodi i prostoru koji dočarava povijest tadašnjeg vremena članovima povijesnih postrojbi, obratio se i dr.sc. Alexander Buczynski sa Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba koji se u nekoliko riječi osvrnuo na povijest Trenkovih pandura.

Trenkovi panduri sa dr.sc. Alexanderom Buczynskim imaju dobre i prijateljske odnose, a u budućnosti planiraju zajedničku suradnju jer Alexander, nakon što je skupio povijesnu građu o pandurima priprema pisanje knjige o Trenkovim pandurima. Knjiga će svoje prvo predstavljanje doživjeti upravo u gradu Požegi, u organizaciji požeških Trenkovih pandura.

Da je suradnja Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu i Trenkovih pandura u velikoj mjeri poodmakla u prilog ide i činjenica da su Trenkovi panduri 15. travnja 2016. pozvani da budu gosti Hrvatskog instituta gdje će biti predstavljen veliki projekt „ Vojnički život i slike ratnika u hrvatskom pograničju od 16. stoljeća do 1918. godine“.

Nazočnost na predstavljanju hvalevrijednog projekta dokaz je da su se požeški Trenkvi panduri svojim dosadašnjim predanim radom dokazali i pokazali na brojnim manifestacijama svjedočeći davnu prošlost kao i svoj grad Požegu kojeg dostojno predstavljaju kako u zemlji tako i inozemstvu.

Više iz kategorije