Koncert Požeškog GKUD-a u prigodi Dana grada (FOTO GALERIJA)

Autor: S.P.

POŽEGA – Gradsko-kulturno umjetničko društvo Požega izvelo je u prigodi Dana grada svečani koncert u Gradskom kazalištu Požega. Vrlo bogatim programom požeški folkloraši, od najmlađih do najstarijih članova prikazali su najizvođenije koreografije kojima su postali prepoznatljivi na pozornicama i foklornim manifestacijama diljem Hrvatske.

Tek mali dio iz svoje bogate riznice, mali presjek godišnjeg rada otplesali su i otpjevali požeški folkloraši kako bi sa svojom vjernom publikom koja je do posljednjeg mjesta ispunila kazalište, proslavili rezultate ostvarene tijekom protekle godine. Kao nisku dukata nanizali su oni brojne nastupe na raznim manifestacijama, a posebno su ponosni na one nacionalne razine poput Vinkovačkih jeseni, najstarije i najpoznatije smotre izvornog folklora gdje su Požežani tradicionalno rado viđeni sudionici. Svečani koncert ispunili su s četiri koreografije među kojima se posebno izdvaja Požeška polka. Jer, uz izvorni i koreografirani folklor ovo društvo njeguje i starogradsku tradiciju. Požeška polka ples je za kojeg je skladbu napisao Franjo Kuhač, a članovi društva ga izvode u kostimima koji su replika toga doba.

Svoj doprinos svečanom koncertu dali su i najmlađi folkloraši koji su izveli dječje igre te izazvali buru oduševljenja u publici. Jedan od prioriteta djelovanja požeških čuvara tradicije je upravo rad s najmlađima. Dječja grupa broji 30-tak aktivnih članova, a prošle godine i oni su imali čast predstavljati županiju na Vinkovačkim jesenima. Program su obogatile i “Bećaruše” ,pjevačka skupina pod vostvom Vesne Kožul te tamburaška sekcija pod dirigentskom palicom Nenada Kovačevića. Kao gosti nastupili su “Gornjogradski  glumci pekmezari” članovi KUD-a Podvinje koji izveli šaljivi spoj sličica iz suvremenog i tradicijskog života slavonskog seljaka.

/Foto: D.Mirković /

Više iz kategorije