Reformi općina – lokalne samouprave mora prethoditi temeljita analiza

Autor: Požega.EU

Skupština udruge općinaZAGREB – Na redovnoj godišnjoj skupštini Udruge općina u Republici Hrvatskoj na kojoj su bili nazočni i općinski načelnici iz Požeško-slavonske županije zaključeno je kako lokalna samouprava može zaustaviti brojne negativne trendove u hrvatskom društvu i gospodarstvu, drastičnu depopulaciju sela, a da bi se u tome uspjelo mora se provesti reforma lokalne samouprave –  funkcionalna, fiskalna i teritorijalna jer je stanje sada neodrživo, upozorio je predsjednik Udruge općina Đuro Bukvić.

Dodao je još  neke podatke o nepovoljnim trendovima: u Hrvatskoj je nestalo gotovo 200 sela i naselja, u posljednjih pet godina općine su temeljem reformskih preinaka sustava izgubile 600 milijuna kuna sredstava, općine se optužuje da posluju netransparentno  i rastrošno, a upravo je obrnuto – općinski načelnici čine čuda sa skromnim proračunima. Bukvić je apelirao na općine i načelnike da se uključe u javnu raspravu o reformi koja, izgledno je, neće biti provedena brzo, a pogotovo ne do sljedećih lokalnih izbora na proljeće 2017. godine, jer je svima jasno da joj treba prethoditi temeljita analiza koju tek treba izraditi.

Okupljeni načelnici izrazili su žaljenje što ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović unatoč najavi nije došla na skupštinu UORH-a držeći da ona mora čuti što se misli i kako se živi i radi u lokalnoj samoupravi, izvan znanstvenih krugova koji donose paušalne ocjene i vrše medijski pritisak na javnost neutemeljenim osudama o glomaznoj i neučinkovitoj lokalnoj samoupravi.

Načelnici su u raspravi naglasili kako se ne smije antagonizirati općine i gradove a da samo održivost nikako ne može biti jedini kriterij reforme, kao i da građani trebaju biti bolje informirani o tome da drastično ukidanje polovine broja općina ne bi donijelo ništa dobroga općem standardu. U raspravi je rečeno kako sve hrvatske općine troše 3,3 milijarde kuna proračunskog novca što je više nego upola manje od proračunskih sredstava koje troši samo grad Zagreb što znači da se ne može govoriti o rastrošnosti.

Naglašena je važnost aktivnog uključivanja medija u raspravu o reformi i upornog objašnjavanja problema uz isticanje primjera dobre prakse kojih ima napretek. Treba, rečeno je, nastojati zahvatiti što više financijskih sredstava iz fondova EU jer pogodnosti su brojne, a bespovratna sredstva dosad prečesto ostajala neiskorištena, te upozoreno da se općine koje nemaju potrebnih znanja i kapaciteta trebaju osloniti na pomoć županija i lokalnih akcijskih grupa.

Skupština je prihvatila narativno i financijsko izvješće za 2015. i odobrila plan rada i proračun za 2016. godinu.

/Izvor: Udruga općina RH/

Više iz kategorije