Odmjeravanje kuharskih, somelierskih i konobarskih vještina (FOTO GALERIJA)

Autor: S.P.

POŽEGA – I ove godine je 11.Kup ugostitelja Sveti Grgur u Požegi okupio mlade natjecatelje iz šest škola iz Zagreba, Osijeka, Virovitice, Županje, Đakova i Požege. Oni su odmjerili svoje kuharske, somelierske i konobarske vještine. Organizatori Kupa su Obrtnička škola Požega i Obrtnička komora Požeško-slavonske županije.

Iva Šnajder, ravnateljica Obrtničke škole Požega

-Natjecatelji se natječu u tradicionalnim disciplinama- flambiranju slatkog i slanog jela, te barskim mješavinama, alkoholnim i bezalkoholnim mješavinama. to je zadnja priprema za međužupanijsko natjecanje Gastro koje će se održati u Osijeku – rekla je ravnateljica Obrtničke škole Požega Iva Šnajder.

Kako bi došli na ovo natjecanja učenici su morali razviti tehniku, rad, te prepoznati okuse, začine i mirise.

Zvonimir Škopec, mentor učenicima u Obrtničkoj školi Požega

-Osnovna namirnica za slatko jelo je kruška, a za slano svinjski file, uz dodatke o kojima oni sami odlučju jer  jelo moraju sljubiti s vinom. I upravo je to cilj, to je vještina s kojom želimo da naši budući ugostitelji da odu u druge destinacije – da znaju domaća vina predstavljati u drugim područjima – naglasio je mentor Zvonimir Škopec iz Obrtničke škole Požega.

Prigodnim riječima natjecatelje i mentore pozdravio je predsjednik Obrtničke komore Anto Bilobrk. – Ugostiteljstvo je nezaobilazna karika razvoja turizma i ukupnog gospodarstva, pa i poljoprivrede jer i ovdje na natjecanju promoviramo domaće proizvode. Natjecanje je u određenom smislu sajam vještina i znanja učenika ugostiteljskih zanimanja, jer da bi smo postigli visoku kvalitetu obrtničkih proizvoda i usluga moramo imati kvalitetan i obrazovan, stručan kadar – rekao je Bilobrk.

Vedran Neferović, požeški gradonačelnik

-Od vas danas očekujemo da prezentirate svoje znanje i vještine no isto tako da vam ovo natjecanje bude dodatni motiv kako bi se nastavili usavršavati i razvijati svoje kvalitete. Nitko ne želi prosječne, svi traže najbolje i vjerujem da ste svi danas koji ste ovdje najbolji i od srca vam želim sve najbolje u budućnosti – istakao je rekao je požeški gradonačelnik Vedran Neferović.

Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan

Natjecanje je otvorio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević koji je naglasio kako je i sam određeno vrijeme u životu proveo radeći kao konobar.

-Dragi kolege, pozdravljam vas jer sam ponosan da sam upravo ovaj predivan posao radio gotovo 14 godina.Biti konobar, biti barmen, biti kuhar to je umjetnost i to ćete vi danas pokazati – između ostalog je rekao župan Tomašević.

/Foto: D.Mirković /

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: