Centar za socijalnu skrb Požega širi djelokrug pružanja usluga građanima

Autor: D.K.

Martina Vlašić 2POŽEGA – Centar za socijalnu skrb Požega nudi nove usluge za građane, odnosno obitelji na području Požeško slavonske županije, a radi se o uslugama koje se tiču svakodnevnog življenja građana i obitelji. Tu se prvenstveno misli na rješavanje poteškoća u obiteljskim odnosima, u odnosu sa djecom, među supružnicima uz što se pružaju i potrebne informacije građanima na čemu su djelatnici Centra za socijalnu skrb Požega, na čelu s ravnateljicom Martinom Vlašić uvijek i u svako doba na raspolaganju.

-Novim Obiteljskim zakonom je osigurana primjena Obiteljske medijacije, koju provode stručni radnici Centra, posebno educirani za medijaciju. Glavna svrha postupka obiteljske medijacije je postizanje plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi i drugih sporazuma u vezi s djetetom. Stranke mogu sporazumno riješiti spor iz obiteljskih odnosa, preporučuje se u situacijama rastave braka, ali i u svim spornim pitanjima u svakodnevnom životu obitelji npr. odnose u užoj i široj obitelji, pitanja starijih osoba i odrasle djece, pitanja vezana uz smrt člana obitelji, uz neplodnost i posvojenje, odluke o brizi o članovima obitelji koji ne mogu samostalno živjeti, suživotu više generacija, raspodjeli obiteljske imovine i sl. – istakla je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Požega, Martina Vlašić.

Centar za socijalnu skrb Požega provodi i izvansudsku nagodbu za maloljetnike i mlađe punoljetnike u slučajevima kada državno odvjetništvo donese odluku o ne pokretanju  kaznenog postupka čime se pruža mogućnost da se mlade osobe uključe u postupak posredovanja i poprave počinjenu štetu.

-Postoje kriteriji kada se takva odluka može donijeti, što je u nadležnosti državnog odvjetništva, a postupak izvansudske nagodbe se odvija u Centru za socijalnu skrb Požega. Licencirani posrednik obavlja odvojeni razgovor sa osumnjičenikom i oštećenikom, te zajednički razgovor u kome se daje mogućnost da se šteta popravi i uspostavi socijalni mir – dodaje ravnateljica Vlašić.

Nakon niza godina u Podružnici Obiteljski centar, koji djeluje u sastavu Centra za socijalnu skrb Požega, oformljen je tim u sastavu socijalni radnik, psiholog i odgajatelj. Građani se mogu informirati o svim uslugama, a uskoro će se predstaviti programi škole za roditelje i program podrške ranog razvoja i privrženosti kod djece do jedne godine života.

-I sada se već svaki tjedan organiziraju tematske radionice za djecu. Pozivamo sve roditelje da se informiraju ili osobno na navedenu adresu ili putem tel. na broj 034/276-133 i 034/276-162 – dodala je Martina Vlašić te naglasila kako se potaknuti rezultatima prošlogodišnje inicijative skretanja pozornosti na izbor zanimanja dadilje, željelo dodatno informirati osobe koje su već pokazale interes za bavljenjem ovom djelatnošću, a s ciljem da se u gradu Požegi oformi prva skupina zainteresiranih za obavezno formalno osposobljavanje za dadilju.

U tijeku su upisi za osposobljavanje u učilištu na području Požege, a sve dodatne informacije mogu se dobiti na brojeve telefona 034/276-162 i 034/276-165. Tim kontaktom moći će se dobiti informacije koji su uvjeti i načini za obavljanje djelatnosti i poslove dadilje, gdje će se provodi stručno osposobljavanje, kako se osniva obrt i izdaje rješenje o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti. Moći će se dobiti i konkretnije informacije o troškovima subvencijama i naknadama za svoj rad.

Više iz kategorije