Združena vježba hitnih službi na Trgu sv. Trojstva povodom Dana civilne zaštite (FOTO)

Autor: D.K.

POŽEGA – Na središnjem požeškom Trgu sv. Trojstva povodom Dana civilne zaštite RH upriličena je pokazna vježba združenih hitnih službi, Hitne medicinske pomoći, Službe 112, požeških vatrogasaca, Gorske službe spašavanja Stanica Požega i Policijske uprave Požeško-slavonske.

Tom prigodom su uz pokaznu vježbu Ronilački klub Požega i Gradsko društvo Crvenog križa Požega postavili štandove i prezentirali svoju djelatnost kojom se bave u mirnodopskom vremenu preventivno djelujući.

Pokazna vježba prikazana je na scenariju potresa nakon kojega je došlo do požara u prostorijama gradske uprave Grada Požega i zarobljenih djelatnika koji nisu mogli izaći iz svojih ureda.

Mile Raič zamjenik načelnika Stožera za zaštitu i spašavanje u gradu Požegi

– Centar 112 će dobiti dojavu o požaru u gradskog kući, te će se nakon dojave oglasiti uzbuna, a na teren izlazi JVP Grada Požege s dva vozila, jedno vozilo je za gašenje požara sa spremnikom vode, a drugo vatrogasne auto-ljestve. Evakuacija će se vršiti pomoću vatrogasnih auto-ljestava, s kata zgrade. Ova vježba je simulacija potresa s požarom tako da će i Gorska služba za spašavanje pomoću potražnog psa naći unesrećenu osobu koja je zbog potresa ostala zarobljena unutar zgrade i pala u komu, gdje je i požar – izjavio je zamjenik načelnika Stožera za zaštitu i spašavanje u gradu Požegi Mile Raič.

Nakon uspješnog evakuiranja jedne djelatnice iz ureda s kata punog dima u kojemu su djelovali vatrogasci s izolacionim aparatima, zapitali smo kako je to sve prošlo i kakav je osjećaj spuštati se s vatrogasnim hidrauličnim ljestvama.

– Moram priznati da koliko god sam znala da se radi o vježbi, da osjećaj baš i nije ugodan, ipak se osjeti ta jedna doza adrenalina, pogotovo kada ugledate u prostoru potpuno opremljene vatrogasce kako dolaze spašavati, ipak nije osjećaj ugodan. Vatrogasci su me spustili auto-ljestvama u korpi i zadovoljna sam jako njihovom brzom reakcijom jer su došli za svega nekoliko minuta od kako se oglasila uzbuna – izjavila je Mirna Šimunović, viša stručna suradnica za odnose s javnošću u gradu Požegi, koja je ovaj puta bila unesrećena djelatnica zarobljena u svom uredu.

Pokaznu vježbu su uz brojne građane i učenike OŠ Julija Kempfa budnim okom pratili gradonačelnik Vedran Neferović i njegovi zamjenici Mario Pilon i Darko Puljašić.

/Foto: D.Mirković /

Više iz kategorije