Rašić prozvao Smolčića da je davanjem ostavke želio politički poentirati

Autor: DK

POŽEGA – Jučerašnja sjednica Gradskog vijeća grada Požege koja je prema najavljenim točkama dnevnog reda trebala biti jedna od “ležernijih” ipak u konačnici nije bila u tom duhu jer se aktualni predsjednik Gradskog vijeća Nino Smolčić “pobrinuo” da tako ne bude. Prema svemu sudeći Smolčić je htio malo više medijske pozornosti kako radi nekih priča “čula- kazala” na sebe skrenuo pozornost, da se o njemu više razgovara, a u konačnici i odlučuje za što kako se na kraju ispostavilo nije bilo nikakve potrebe.

Nakon aktualnih polusatnih pitanja vijećnika u kojima se vijećnik Kazimir Balog nije proslavio, na koja je dobio konkretne odgovore i Tamara Puač je imala dva pitanja na koja je dobila pojašnjenje u već poznatom stilu kada se gleda način komuniciranja između nje i gradonačelnika.

Kada su se iscrpila pitanja pred vijećnike je došao dokument kojeg je prema Odboru za izbor i imenovanja Gradskog vijeća uputio Nino Smolčić u kojemu se navodi kako stavlja svoj mandat na raspolaganje te da traži da se o pitanju njegovog povjerenja glasa.

Većina vijećnika pomalo zbunjena zbog takvog istupa i zahtjeva slijede zahtjevi za stanku, radi navedenog prijedloga da se uvrsti u dnevni red sjednice, kojeg je zatražio klub SDP-a, a kasnije prije izglasavanja povjerenja stranku je zatražio Klub vijećnika HDZ-a – HSP-a AS što je u tom zadnjem slučaju sve izgledalo jako prozirno.

U svom pisanom obrazloženju predsjednik Gradskog vijeća Nino Smolčić naveo je kako je u dosadašnjem radu osjećao potporu svih vijećnika, ali se na posljednja događanja, misleći na zadnju tematsku sjednicu, zbog ignoriranja pojedinih vijećnika i njihovog ne dolaska na tu sjednicu dovelo u pitanje ukazano povjerenje čime se osjetio pozvanim da stavi svoj mandat na raspolaganje.

Pomalo je to čudno obrazloženje i kao takvo možda i jedinstveno u novijoj političkoj povijesti da se mandat stavlja na raspolaganje jer neki vijećnici nisu došli na njegovu tematsku sjednicu, a može se postaviti pitanje zašto bi netko i dolazio ako smatra da se u pozadini takve sjednice krije nešto što baš i nisu utemeljeni razlozi za takvo sazivanje.

Koliko je Smolčićevo pisano obrazloženje vjerodostojno ostaje na analitičarima i njegovim biračima da to procjene posebno kada se proanaliziraju razlozi njegove ostavke, “ali ne i neopozive”, koje je na sjednici usmeno iznio.

-Definitivno je došlo da narušenog povjerenja. Naime kada predsjedniku Gradskog vijeća 40 posto vijećnika ne dođe na sjednicu znači da je narušeno povjerenje. Ključni detalj je bila prošla sjednica i Zaključak o Baški jer je Gradsko vijeće jasno dalo do znanja što i kako smatra. Teško mi je palo da će se moja smjena tražiti potpisima, evo glasujte o povjerenju, a ja ću vijećnik i dalje biti i neću žrtvovat ovo Gradsko vijeća samo kako bi ja bio predsjednik. Nisam ništa lobirao niti sam s kim razgovarao da bi ostao na funkciji predsjednika Gradskog vijeća. rekao sma gradonačelniku da moje ne bivanje predsjednikom ne znači da ću ići na opstruiranje ili stvaranje jednog drugog odnosa u Gradskom vijeću – u usmenom je obrazloženju rekao Nino Smolčić i dodao da budući da se njegova smjena pripremala skupljanjem potpisa, a budući da su “propustili” skupiti potpise, koje je očekivao do neki dan, da je on stavio sam svoj mandat na raspolaganje kojeg ne stavlja samo sada jer je njegov mandat uvijek na raspolaganju.

Prema riječima SDP-ovog vijećnika Ivana Čolaka, koji je bio vidno zatečen svim izjavama, nitko iz njihovog kluba nije tražio ostavku niti je prikupljao bilo kakve potpise za smjenu Nine Smolčića.

Nezavisni vijećnik Miro Rašić bio je pomalo zbunjen davanjem ostavke i mandata na raspolaganje jer kako je rekao da je u prvom trenutku pomislio da je ostavku Nine Smolčića netko drugi zatražio, a kasnije se ispostavilo da je Smolčić sam stavio svoj mandat na raspolaganje.

-Meni je to svojevrstan fenomen jer još nikad nisam čuo da netko sam za sebe traži izglasavanje povjerenja. smatram da je to pokušaj političkog poentiranja. Moj odnos prema vama i prijašnjem prvotnom klubu jer da smo se slagali ja bi i dalje ostao u tom klubu, al nismo se slagali u programskim, koordinacijskim i drugim stvarima. Nikom nije u interesu da nitko nikoga ne ruši. Ostat ću suzdržan, ali smješno mi je da za sebe tražite izglasavanje povjerenja. Povjerenje imate, svi su se odazvali na sjenicu, a ponukani ne dolaskom na tematsku sjednucu jednog kluba vijećnika mislim da je to nepotrebno na temelju toga reagirati. Jedino da vam se nisu odazvali svi vijećnici ili dvije trećine onda bi to bio za upitati se. To nije razlog da vi sebi potičete pitanje za povjerenje pokušavate samo sebi dodatno u javnosti dići nekakav ugled što mislim da je to političko razbacivanje, a imamo drugih vrlo važnih tema. Mi sada raspravljamo sat vremena odnosno 45 minuta da li ćete vi dobit ponovno naše povjerenje koje ste već dobili. Sve to smatram bespredmetnim i bilo bi najbolje da se ova točka makne s dnevnog reda jer je smiješno da se za ovakvo što glasa – rekao je Miro Rašić.

Pri izglasavanju povjerenja Smolčiću je 11 vijećnika dalo povjerenje dok su SDP-ovi vijećnici i nezavisni vijećnik Miro Rašić bili suzdržani, kako su i za vrijeme rasprave najavili.

 DSC_5198

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: