EU projekte za razvoj vatrogastva treba sufinancirati ali za to treba naći sredstva

Autor: DK

DSC_4068POŽEGA -Kako sudjelovati i na koji način pronaći 15% za učešće u projektima koje je pokrenula Hrvatska vatrogasna zajednica, za sve Vatrogasne zajednice županija u Hrvatskoj bila je prilika o tome razgovarati na Koordinaciji Vatrogasnih zajednica istočne Hrvatske. Na tematskoj koordinaciji, koja je održana u Velikoj županijskoj vijećnici Požeško-slavonske županije, susreli su se predsjednici i zapovjednici Županijskih vatrogasnih zajednica Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske i kao domaćini iz Požeško-slavonske županije.

Prijedlog da se na taj način, zajedno s HVZ, pokuša naći rješenja dao je požeško-slavonski župan Alojza Tomaševića, s kojim su na koordinaciji bili i njegovi zamjenici Ferdinand Troha i Željko Jakopović, koji pokušavaju riješiti tu problematiku za svoju županiju, ali se našao pred problemom da zapravo županija sama to ne može financirati, a Vatrogasne županijske zajednice za to nemaju sredstava.

 

-Predsjedništvo i Stožer HVZ predložile su prošle godine neke od projekata prema EU za razvoj vatrogastva, koje bi u nekom dijelu sufinancirale i VZ županija. HVZ zbog nekih projekata koji su u realizaciji nema onih famoznih 15%, što EU daje kao obvezu učešća u projektima. To su vrlo važni projekti Uzbunjivanja vatrogasaca i edukacija po pitanju informatike. Svjesni smo činjenice, a zbog toga je župan Tomašević to i inicirao da imamo različito razvijene županije po pitanju fiskalnih kapaciteta, a cijela Slavonija je u dosta nezavidnoj gospodarskoj situaciji. Drago mi je da se niti u jednom trenutku nije raspravljalo da su ti projekti zaustave, nego samo da se pronađu mogućnosti da se osiguraju sredstva – istakao je načelnik HVZ Željko Popović.

Postoji više prijedloga da se za neophodna sredstva financiranje osigura, dijelom iz državnog proračuna, a dio preko Zajednice županija.

 Hrvatska vatrogasna zajednica ima nekoliko projekata što se tiče osposobljavanja vatrogasaca, vatrogasne mladeži, a sada ide EU projekt “Holistik” s preko 20 sudionika.

-To je zaštita i prevencija kod požara, potresa i zbrinjavanje bio mase, a ide zajedno u svim država Jonsko-jadranske inicijative. Vrijedan je nekoliko milijuna kuna i upravo tu je problem osiguranja tih 15% učešća naših županija – dodao je načelnik Popović.

Domaćin susreta Željko Petrović, predsjednik Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije izrazio je zadovoljstvo informatizacijom vatrogastva koji se odvija kroz niz projekata, od podataka o članstvu i vatrogasnoj opremi, svim postrojbama, uzbunjivanje vatrogasaca, praćenje vatrogasnih vozila, praćenje opasnih tvari.

Željko Petrović, predsjednik Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije

-To su projekti vrlo važni i za našu županija, a zadovoljan sam danas što su svi prihvatili prijedlog župana Tomaševića da se ide zajedno u te projekte – rekao je Željko Petrović, predsjednik VZŽ požeško-slavonske.

Na koordinaciji se raspravljalo i o obilježavanju visoke 140. obljetnice Hrvatske vatrogasne zajednice koja će se održati 07. svibnja u kojoj će u svečanom ešalonu na centralnoj proslavi sudjelovati i Vatrogasne zajednice slavonskih županija.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: