Očekuju se infrastrukturna ulaganja u čaglinskom kraju, dokumentacija je pripremljena

Autor: D.K.

ČAGLIN – Na sinoćnjoj sjednici Općinskog vijeća Čaglin pred vijećnicima su se našli prijedlozi za davanje školske dvorane na korištenje Osnovnoj školi Stjepana Radića i prijenos vlasništva na tu školu, za što je načelnik Bardač od vijećnika dobio suglasnost. Nadalje donesena je i odluka o davanju suglasnosti općinskom načelniku za potpisivanje ugovora za solarne panele na Dječjem vrtiću, a vijećnici u prihvatili izmjenu i dopunu prostornog plana.

-Sportska dvorana je u potpunosti završena i ima sve potrebite dokumente, uporabnu i građevinsku dozvolu, izvršen je i tehnički pregled kotlovnice tako da se može bez ikakvih problema koristiti. Prvenstveno je sad u planu da kao takvu damo na korištenje Osnovnoj školi i udrugama s područja općine Čaglin, a u konačnici bi tu dvoranu prenijeli na osnovnu školu jer općina nema mogućnosti održavati dvoranu za što ćemo tražiti odluku, odnosno suglasnost Općinskog vijeća kako bi krenuli u realizaciju prenošenja dvorane na školu. Sve dvorane u županiji su u vlasništvu škola što nije razlog da i naša ne bude. Za općinu je teret da dvoranu održavamo što znači i nova zapošljavanja i povećanje drugih troškova. Dvorana je kompletno uređena, od koševa, golova do mreže za odbojku i sa svim ostalim spravama. U jednom dijelu dvorane se nalazi i teretana sa nekih 20-ak sprava – rekao je općinski načelnik Dalibor Bardač koji je pojasnio da će se do konačnog prenošenja dvorane na školu troškovi grijanja, energije i svega drugoga dijelili između općine i škole.

Što se tiče solarnih panela na zgradi budućeg Dječjeg vrtića načelnik Bardač je dobio suglasnost vijećnika da može potpisati ugovor za iste.

-Za solarne panele novci su dijelom bili osigurani iz Ministarstva gospodarstva, a jedna dio će financirati općina. Uz malu elektranu to će osiguravati toplu vodu za vrtić, a onaj višak struje moći ćemo prodati HEP-u. Ti se radi od mogućih 15 kw struje – dodao je načelnik Bardač te je naglasio da je ukupna vrijednost projekta 180 tisuća kuna.

Vijećnici su dali i suglasnost za izmjenu i dopunu prostornog plana uređenja općine Čaglin prvenstveno iz razloga rekonstrukcije Županijske ceste Mokreš-Jezero koja je ostala neriješena. Dokumentacija je vrlo zahtjevna koja se mora izmijeniti jer nije potrebno trošiti toliko novca i imati preveliku širinu ceste za te uvjete i potrebe. Dužina ceste je oko pet kilometara koja bi se odradila prema okvirnom planu uz prethodno izlicitiran posao kako bi izvođač radova pristao da se odradi posao uz plaćanje u nekom razumnom roku.

Željko Jakopović, općinski vijećnik u Čaglinu i zamjenik požeško-slavonskog župana

Na sjednici su vijećnici informirani o aktualnoj situaciji oko lokalnih jedinica i planovima u budućnosti, a bilo je i govora o tijeku kapitalnih projekata, o tome dokle se došlo i u kojem se pravcu planira ići.

-Za naše stanovnike sigurno interesantna informacija oko ukidanja i preustroju lokalnih jedinica. Mi šaljemo jasnu poruku našim mještanima da prema onome što se trenutno zna prema kriterijima koji se spominju građani ne trebaju imati brigu u smislu ukidanja ili spajanja glede općine Čaglin. Mi imamo relativno dobar proračun koji nije opterećen niti sa jednom kunom kredita. Mi ćemo imati proračun na razini 2,2 milijun kuna, a za hladni pogon se izdvaja od 400 do maksimalno 500 tisuća kuna. Dakle nama kao općini sve što je zakonom određeno ništa više ne treba i možemo ispuniti sve ono što je potrebno našim građanima. To je ono što je osnova za opstanak i razvoj ove općine. Kao i sve druge općine i gradovi pratimo projekte, a već do sada imamo određeni broj pripremljenih projekata za koje čekamo da se raspišu natječaji. Prvenstveno tu mislim na nerazvrstane ceste, za infrastrukturu u vodama očekujemo rješavanje imovinsko pravnih odnosa – rekao je Željko Jakopović, općinski vijećnik i zamjenik požeško-slavonskog župana.

Očekuje se rekonstrukcija ceste D53, o čemu je također Jakopović nešto više rekao, a koji će zahvat od pet do sedam milijuna kuna temeljito promijeniti izgled naselja Čaglin gdje će on dobiti jednu neusporedivu sigurnost prometa kroz samo naselje.

-U tijeku su i svi projekti oko energetske obnove, četiri doma, a sportski objekt gotovo da je priređen za kandidiranje u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Okvirno do petog, a najdalje do šestog mjeseca kandidirat ćemo sve to uz još dvije ulice, Kolodvorsku i Nazorovu, za što također čekamo kandidaturu. Nešto bi mogli financirati i iz vlastitih sredstava ali zašto ne iskoristiti mogućnost financiranja kroz fondove. Problem je i to što još u potpunosti nisu profunkcionirala ministarstva jer nisu imenovane još uvijek sve osobe na određene funkcije koje operativno moraju odraditi konkretne poslove. Ministar može imati ideju ali netko od njegovih suradnika treba sve to operacionalizirati – dodao je Željko Jakopović.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot