Čista srijeda – Pepelnica, početak preduskrsnog pokorničkog vremena

Autor: D.K.

….Od danas na Čistu srijedu – Pepelnice počinje preduskrsno pokorničko vrijeme. To vrijeme, koje se slavi se 40 dana prije Uskrsa (ne računajući nedjelje) ujedno je poziv na obraćenje, s kojim se često susrećemo u Bibliji. Na Pepelnicu koji je dan pokore, razmišljanja, nemrsa i posta, svećenik posipa kršćane pepelom uz riječi: “Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti.”  ili “Obratite se i vjerujte Evanđelju!” To je poziv na osobitu hitnost koja nas podsjeća na to, da ne možemo vječno računati s vremenom, a pepeo je simbol pokore i poziv kršćanima da razviju duh poniznosti i žrtve, a također podsjeća da je Bog velikodušan i milosrdan onima koji mu se obraćaju pokorna srca.

U preduskrsnom pokorničkom vremenu mnogi se odlučuju promijeniti svoj život na način da činita dobro, odbacuju zlo kako bi se svojim životom svidjeli Bogu. Tako promatrana, Pepelnica je ozbiljan dan-dan hitne opomene koja sve poziva da zgrabimo šansu i pomirimo se s Bogom kako bi se svom životu dao novi pravac.

Na današnji dan, pepelnicu, obveza je posta, a u dane Korizme i na žarču molitvu i kroz milostinju osjećaj za bližnjeg.

Post – nametnuti sebi odricanje tjelesnih užitaka i to ne radi vitke linije, nego za Boga: kao znak pokore, dobre volje, u svijesti da Bog vidi to što mi u tajnosti činimo. Manje jesti značilo bi odricanje od mesa, alkohola, slatkiša. Možda i pitanje: Koji odnos prema sebi moram odbaciti, a na koji sam navikao.

Molitva: to je duša vjere. Kod toga želim dati dva poticaja: Molitvi ne pripada samo govorenje, nego i slušanje. Gdje slušamo Boga? Prije svega u riječi Svetoga pisma, ako  uvijek iznova koncentrirano čitamo jedan odlomak i o njemu razmišljamo i pitamo se: Koja riječ posebno meni govori?

Zajedničku molitvu, svetu misu ponovno ozbiljno primiti k srcu. To znači, na prvom mjestu posjećivati nedjeljnu misu, a može značiti i svakodnevno biti na misi, na euharistijskom klanjanju, krunici, sudjelovati u pobožnosti križnog puta.

Milostinja: jednom se odijeliti od novca u korist drugoga. Kao mjerilo za to mogla bi nas podsjetiti Isusova riječ: “Kako dajete, tako će se i vama dati; mjerom kojom mjerite, i vama će se mjeriti”.

Korizma: vrijeme, koje traži nešto od nas-ali puno više: velika šansa, šansa za religoznu i ljudsku obnovu. Mi ne možemo ništa razumnijega i sadržajnijeg učiniti, nego zgrabiti ovu šansu.

/Foto: Ilustracija/

Više iz kategorije