Čista srijeda – Pepelnica, početak preduskrsnog pokorničkog vremena

Autor: D.K.

….Od danas na Čistu srijedu – Pepelnice počinje preduskrsno pokorničko vrijeme. To vrijeme, koje se slavi se 40 dana prije Uskrsa (ne računajući nedjelje) ujedno je poziv na obraćenje, s kojim se često susrećemo u Bibliji. Na Pepelnicu koji je dan pokore, razmišljanja, nemrsa i posta, svećenik posipa kršćane pepelom uz riječi: “Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti.”  ili “Obratite se i vjerujte Evanđelju!” To je poziv na osobitu hitnost koja nas podsjeća na to, da ne možemo vječno računati s vremenom, a pepeo je simbol pokore i poziv kršćanima da razviju duh poniznosti i žrtve, a također podsjeća da je Bog velikodušan i milosrdan onima koji mu se obraćaju pokorna srca.

U preduskrsnom pokorničkom vremenu mnogi se odlučuju promijeniti svoj život na način da činita dobro, odbacuju zlo kako bi se svojim životom svidjeli Bogu. Tako promatrana, Pepelnica je ozbiljan dan-dan hitne opomene koja sve poziva da zgrabimo šansu i pomirimo se s Bogom kako bi se svom životu dao novi pravac.

Na današnji dan, pepelnicu, obveza je posta, a u dane Korizme i na žarču molitvu i kroz milostinju osjećaj za bližnjeg.

Post – nametnuti sebi odricanje tjelesnih užitaka i to ne radi vitke linije, nego za Boga: kao znak pokore, dobre volje, u svijesti da Bog vidi to što mi u tajnosti činimo. Manje jesti značilo bi odricanje od mesa, alkohola, slatkiša. Možda i pitanje: Koji odnos prema sebi moram odbaciti, a na koji sam navikao.

Molitva: to je duša vjere. Kod toga želim dati dva poticaja: Molitvi ne pripada samo govorenje, nego i slušanje. Gdje slušamo Boga? Prije svega u riječi Svetoga pisma, ako  uvijek iznova koncentrirano čitamo jedan odlomak i o njemu razmišljamo i pitamo se: Koja riječ posebno meni govori?

Zajedničku molitvu, svetu misu ponovno ozbiljno primiti k srcu. To znači, na prvom mjestu posjećivati nedjeljnu misu, a može značiti i svakodnevno biti na misi, na euharistijskom klanjanju, krunici, sudjelovati u pobožnosti križnog puta.

Milostinja: jednom se odijeliti od novca u korist drugoga. Kao mjerilo za to mogla bi nas podsjetiti Isusova riječ: “Kako dajete, tako će se i vama dati; mjerom kojom mjerite, i vama će se mjeriti”.

Korizma: vrijeme, koje traži nešto od nas-ali puno više: velika šansa, šansa za religoznu i ljudsku obnovu. Mi ne možemo ništa razumnijega i sadržajnijeg učiniti, nego zgrabiti ovu šansu.

/Foto: Ilustracija/

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot