Kola za prijevoz pokojnika koja svjedoče povijest tadašnjeg vremena (FOTO)

Autor: D.K.

KAPTOL – Ovih su se dana one malo starije generacije prisjetile ne tako davne prošlosti kada su vidjele kola za prijevoz pokojnika koja su se koristila sve do 1980. godine. Kola su u vlasništvu DVD-a Kaptol i više se ne upotrebljavaju, bila su u garaži mrtvačnice. Na poticaj općinskog načelnika Mile Pavičića vatrogasci su prihvatili inicijativu da kola malo urede i one nužne stvari poprave, bez većih zahvata.

Nekada su se tim kolima pokojnici prevozili od kuće do groblja, a u prijašnjim vremenima dok nisu bile izgrađene mrtvačnice na grobljima pokojnici su sve do sprovoda ležali u kući.

-Prema dostupnim podacima kola su izrađena s prijelaza 19. na 20. stoljeće, a u Kaptol su dovezena davne 1936. godine. Donedavno su bila u garaži mrtvačnice na mjesnom groblju. Mali je broj mještana to znao, i to samo one starije generacije dok oni mlađi stanovnici o tome nisu imali pojma. Kola su stara preko 100 godina, a ovdje kod nas su kako sam već i rekao dovezena tri godine prije Drugog svjetskog rata iz Jastrebarskog. Prema našim saznanjima ona su izvorno proizvedena u Beču u tvornici specijalnih vozila odakle su i došla u Hrvatsku – rekao nam je zapovjednik kaptolačkih vatrogasaca Josip Svoboda.

Kako prepričavaju stariji mještani kola su vukli konji, i kada se na njima prevozio lijes, te 1980. godine, konji su iz nepoznatog razloga podivljali te su se kola prevrnula iz kojih je lijes ispao na ulicu. Tada je pala odluka koju je inicirao tamošnji župnik da se kola više neće upotrebljavati i da se spreme na groblje.

Prema riječima zapovjednika DVD-a Kaptol Josipa Svobode postoje interesi za ta mrtvačka kola za koja je potrebno što više doznati o njihovoj povijesti, jer gotovo da o njima ima jako malo pisanih tragova.

-Najprikladnije bi bilo da to ode u Muzej grada Požege ili neku sličnu takvu ustanovu koja ima financijskih mogućnosti da ta kola uredi kako bi bila u onom izvornom sjaju. Ona su povijest ovog kraja ali mi ne znamo što bi s tim kolima. Ona kako su došla 1936. u kaptol od tada ih nitko nije nikuda odvozio iz Kaptola. Imaju ta kola i svoju financijsku vrijednost što bi nam dobro došlo ako bi pronašli nekog zainteresiranog da ih kupi, a mi bi ta sredstva uložili u potrebnu vatrogasnu opremu, ili da kupe novo vatrogasno vozilo – šaljivim tonom je istakao Svoboda.

Za nadati se da će se stoljetna mrtvačka kola, koja su pravo remek djelo pronaći zainteresiranog vlasnika koji će znati što i kako s njima jer koliko se može vidjeti po detaljima kako je kočija izrađivana obvezuju svakog da se ona sačuvaju i da svjedoče povijest iz tadašnjeg vremena.

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot