“Premijer Ranutak Anasak preuzeo upravljanje nad gradom Lipikom na tjedan dana” (FOTO GALERIJA)

IMG_0516LIPIK – Predana je vlast Dobrovačkim maškarama, vrli premijer Ranutak Anasak preuzeo je upravljanje Gradom Lipikom na tjedan dana, do maskenbala u restoranu na ergeli koji će se održati 6. veljače.

Pregovori u kojima je gradonačelnik grada Lipika Vinko Kasana predao ključeve nisu bili jednostavni. Dobrovačani su imali nekoliko aseva u rukavu, pokazali se kreativni i osmisli dobar plan kako da dođu do ključa, simbola gradske kase. Od Dobrovca ništa novo, samo iznenađenja, kako je i rekao Marijan Poletto, predvodnik Dobrovačkih maškara i predsjednik Udruge LIDO koja je u suradnji s gradom Lipikom i Turističkom zajednicom grada Lipika organizirala 19. po redu maškare.

Prvo je gradonačelnika jedan član islamističke skupine ISIL pokušao bombom prisiliti na predaju ključa no Kasana nije popuštao. Zatim su u posjet došle “Romkinje”, Udruga žena iz Nove Subocke koje su sa sobom donijele paket iznenađenja. Prvo su mu gatale, a karta je rekla svašta… Napale su ga i da je dijete napravio tako da je na kraju Kasana morao vaditi novčanik i darivati koju kunu jer “nećeš valjda da pustiš dete bez mleko.” U paketu koji su donijele nalazio se MOST, nije se ni tad gradonačelnik htio na njega popeti i predati ključ, pravdao se da su mu ključ ukrali ranije. Na teren su nastupili ISIL-ovci i pokušali raznijeti MOST, a da koalicija ne bi pukla ubrzo je došlo do rješenja krize.

“Situacija se s MOST-om odvija uvijek nepredviđeno i jako brzo. informacije su došle i ključ je na vidiku, tajne službe su odradile svoje, MOST je ostao čitav i nadam se da će takav i ostati.”, rekao je gradonačelnik Kasana došao do ključa te ga kasnije predao nakon kraćih pregovora  i obećanja.

Povorka je inače ove godine brojala sedamdesetak Dobrovačkih maškara koji su krenuli put Lipika oko 10 sati ujutro. Na svom putu zastali su na okrijepi kod MK Iohannites u Kukunjevcu, zatim u DVD-u Dobrovac, a u Lipiku kao i svake godine kod obitelji Petra Strage. Kod škole su im se pridružili Osnovna škola Lipik, Dječji vrtić Kockica i Gradski puhački orkestar Lipik te su svi zajednički defileom došli na tržnicu. Jedini nemaskirani u cijeloj povorci bili su policajci koji su bili ozbiljni i pazili na sigurnost. 🙂

Na pozornici je svaka skupina i razred izvela kraći program, a najbolji su nagrađivani u više kategorija. Dječji vrtić Kockica predstavio se Sjevernim i Južnim polom, nastupili su Snježno kraljevstvo, sunce, pingvini i polarni medvjedići.

Iz osnovne škole svaki razred pokazao je nešto. Vidjeli smo tako kauboje, šarenu grupu, svatove, dimnjačare, “malce”, hula-hula s Havaja, šumu, grožđe, bombone, starčići i starice iz Doma za starije i nemoćne Anđelak i Mimi, bebe, ekipu iz Naše male klinike, Egipćane, Indijance, hororac iz 7b, nogometaše i navijačice. Najstarija maska je Marko Komljenovićsa  76 godina na plećima, a najmlađa Leona Digula stara samo pet mjeseci. I mlado i staro okupilo se danas na Tržnici u Lipiku, dobro nasmijalo i provelo uz još jednu maškaranu povorku.

0 Comment