Požega treba biti letačka baza za pomoć bolesnima iz zraka

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Požega je optimalno mjesto za jednu od pet letačkih baza „Helikopterske hitne medicinske službe“, čime bi se kvalitetno pokrio taj kontinentalni dio Hrvatske. Uz geografski položaj Požega ima sve potrebne resurse i potencijale, prvenstveno vrhunsku i kvalitetnu medicinsku ustanovu – Opću županijsku bolnicu. U prilog da u Požegi bude letačka baza ide i dobra prometna infrastruktura, kojoj bi ovaj projekt bio poticaj za unapređenje – istakao je u ekskluzivnoj izjavi za pozega.eu portal prof. dr.sc. Željko Marušić, profesor na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu. On je osnivač udruge „Sigurnost u prometu“ tako da je dobar poznavatelj svih aktivnosti u prometu, kao i preventivnog djelovanja na našim cestama.

prof.dr.sc. Željko Marušić

 Mišljenje je stručnjaka da naša zemlja treba ustrojiti vlastitu hitnu helikoptersku medicinsku službu (HHMS) koristeći velike potencijale i resurse koje ima u Hrvatskom autoklubu, Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, Fakultetu prometnih znanosti, te uspostaviti suradnju s inozemnim autoklubovima, koji imaju dobro organizirane takve službe.

Marušić smatra da organizaciju službe preuzme država, te da bude u nadležnosti Ministarstva prometa, budući se u osnovi radi o zračnoj operativi koja bi obavljala specifične poslove medicinske službe.

Na razini RH trebalo bi biti pet namjenskih helikoptera te uspostave letačkih baza, i to u Splitu, Zadru, Rijeci, Zagrebu i Požegi, kako bi HHMS-om bio pokriven cijeli teritorij Hrvatske, predlaže Marušić.

Gradonačelnik Požege Vedran Neferović pozdravlja inicijativu da jedna od letačkih baza bude u Požegi o čemu se, kako je rekao, razgovaralo prije izvjesnog vremena. I Neferovićeva su razmišljanja da postoje svi mogući preduvjeti da se kao jedna takva jedinica nalazi u Požegi jer je pogodan geografski položaj, a time bi Požega kao grad dobio na važnosti i bio bi prepoznatljiviji po još jednoj posebnosti što grad u srcu Zlatne doline i zaslužuje.

Za potpuno efikasnu cjelodnevnu službu neophodno je angažirati 15 pilota, 15 liječnika hitne medicine i 15 medicinskih letača-spasitelja, kao i uspostavu hitnih medicinskih prijema u pet klinika i dispečerski centar za koordinaciju svih aktivnosti. Takav prijem u Požegi je praktički organiziran u Općoj županijskoj bolnici tako da ga ne bi bilo potrebe dodatno opremati i ekipirati.

Dosadašnji način rada s dva helikoptera duž jadranske obale angažiranjem talijanskih helikoptera pokazao se dobrim, no upitna je njegova isplativost i cjelovitost. Dakako da i angažiranje domaćih ljudi kroz zapošljavanje govori u prilog ovoj inicijativi. Stoga je potrebna stručna procjena koja je opcija za Hrvatsku najkorisnija.

Uspostava učinkovite helikopterske hitne pomoći od vitalnog je značaja za smanjenje posljedica cestovnih nesreća i poboljšanje medicinske skrbi u posebnim situacijama – zbrinjavanju osoba s kardiovaskularnim problemima, u medicinskim i spasilačkim intervencijama na izoliranim mjestima i ostalim kritičnim situacijama, prema zahtjevima tzv. zlatnog sata u sklopu kojega bi intervenirala dobro organizirana i brzodjelujuća služba.

Osim toga, dobra organizacija te službe povoljno bi utjecala na turističke reference Hrvatske i smanjuje troškove medicinskog zbrinjavanja.

/Foto: naslovnica, vijesti rtl.hr/

Više iz kategorije