Susret profesora, nastavnika i drugih djelatnika katoličkih škola Požeške biskupije

Autor: Požega.EU

POŽEGA – Početkom i ove kalendarske godine održan je susret profesora, nastavnika i drugih djelatnika katoličkih škola Požeške biskupije koji su se bili okupili u subotu, 9.siječnja u Dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi.

Pozdrav dobrodošlice uputio je predstojnik Ureda za katoličke škole Ivica Žuljević koji je te predstavio program susreta. Na početku susreta prigodom nove godine nazočne je pozdravio biskup Antun Škvorčević koji je progovorio o pojavi sve veće duhovne kratkovidnosti u Hrvatskoj i svođenju života, napose na javnoj razini – na obzore ljudskih mogućnosti, koje ne mogu biti odgovor na čežnje što ih nosimo u svojim srcima.

pater Mijo Nikić

Gost predavač je bio pater Mijo Nikić, poznati isusovac koji predaje na Teološkom studiju Filozofsko-teološkog instituta eshatologiju i sakramente pomirenja i bolesničkog pomazanja.  Na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu povremeno predaje i vodi seminare na postdiplomskom studiju iz filozofije i religijske kulture, dok na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na postdiplomskom studiju predaje teme iz međureligijskog dijaloga. Predavač je progovorio o dubinskoj psihologiji, a prisutnima je predstavio i to čiji je, konačno, cilj upoznati i formirati mladu osobu, čovjeka kao kompleksno biće koje je u svojoj cjelovitosti i emocionalno i razumno i društveno biće, a ne samo jedno od toga. Upozorio je i na važnost zdravlja čovjekova duha i na njegovanje duhovnosti kod mladih ljudi.

U drugom dijelu susreta ravnatelji svih četiriju škola Požeške biskupije, Ivica Bedeničić, Mario Voronjecki, Želimir Žuljević i Mario Večerić ukratko su predstavili život svojih škola, sa svim njihovim nastojanjima i sazrijevanju koje je sve očitije ne samo nama kao djelatnicima, već i javnosti koja nije uvijek bila naklonjena novosti koju su donijele ove ustanove.

Na završetku susreta i predavanja biskup Škvorčević je podsjetio na identitet i svrhu katoličkih škola te iznio  prijedloge o rješavanju određenih pitanja. Među ostalima podsjetio je kako je Biskupija otvorena za pomoć pri ostvarenju maturalnoga hodočašća učenicima težega materijalnoga statusa, ali i kvalitetnijeg smještaja u samome Rimu.

Susret se nastavio kratkim molitvenim programom u požeškoj Katedrali koji su predvodili vjeroučitelji požeških katoličkih škola Marijan Pavelić i Krunsolav Siroglavić te domjenkom u blagovaonici Odgojno-obrazovnog centra Požeške biskupije.

Izvor: Požeška biskupija

Više iz kategorije