Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

U šumi se pojavili izbojci srimuša FOTO

PRIJE 2 GODINE
TEKST: D.M.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | U šumi se pojavili izbojci srimuša FOTO Požega.eu | U šumi se pojavili izbojci srimuša FOTO

PRIJE 2 GODINE
TEKST: D.M.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Ovih proljetnih dana u prirodi se budi vegetacije. Sve više je samoniklog bilja među njima je i jestivih. Uz maslačak i koprive najpoznatiji je srimuš ili medveđi luk.Samonikla je šumska biljka i prava je proljetna poslastica. Prepoznat ćete ga po intenzivnom mirisu "češnjaka", a trebalo bi ga staviti na jelovnik jer je snažan prirodni antibiotik koji obiluje vitaminom C, sumpornim spojevima i brojnim drugim ljekovitim sastojcima.



U narodnoj medicine daju mu prednost u odnosu na češnjak, trvdeći da je čak ljekovitiji. Medvjeđi luk sadrži allicine, eterična ulja, alisulfide i polisaharide, a ukusni mladi izdanci, od kojih možete napraviti salate, krem-juhe, pesto, aromatično ulje, tinkture i slično, sadrže 20 do 50 mg vitamina C i karoten. Sadrži i vrijedne mineralne soli.



Mladi listovi ove biljke beru se na proljeće i možete ih konzumirati svježe. Sušenjem gubi ljekovita svojstava. Odličan je prirodan lijek koji poboljšava pamćenje, pomaže kod respiratornih tegoba, sprečava bolesti srca i krvnih žila. Pomaže i kod nesanice i vrtoglavice, osteoporoze i artritisa.Štiti od infarkta i jača srce.
Gatronomi srimuš preporučuju s jajima kao kajganu. Treba ga usitnite i “uvenuti” na masnoći, zatim dodati jaja. Ovome jelu nije ravna ni istarska fritaja od šparoga.
Budite oprezni kod berbe medvjeđeg luka, jer on ima svoje otrovne dvojnike: mrazovac, čemeriku i đurđicu. Ako niste sigurni, vodite se time da medvjeđi luk ima intenzivan miris po češnjaku i obratite se stručnim osobama prije konzumacije .Foto D. Murković





Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.