Požega.eu

6. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA: Izmijenjen Statut grada Požege, Poslovnik o radu Gradskog vijeća te donošena odluka o Planu gospodarenja otpadom

PRIJE 6 GODINA
TEKST: D.K.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | 6. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA: Izmijenjen Statut grada Požege, Poslovnik o radu Gradskog vijeća te donošena odluka o Planu gospodarenja otpadom Požega.eu | 6. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA: Izmijenjen Statut grada Požege, Poslovnik o radu Gradskog vijeća te donošena odluka o Planu gospodarenja otpadom

PRIJE 6 GODINA
TEKST: D.K.

POŽEGA - Na održanoj 6. sjednici Gradskog vijeća grada Požege, kojoj je predsjedao predsjednik prof.dr.sc. željko Glavić, odlučivalo se o izmjenama i dopunama Statuta grada Požege te Poslovnika o radu Gradskog vijeća koje je akte trebalo uskladiti sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Izmjenama i dopunama uvedene bitne novine u odnosu između predstavničkog i izvršnog tijela u postupku donošenja proračuna jedinica lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave. Nadopunjena su i dorađena postojeća zakonska rješenja glede opoziva izvršnog tijela, načina obnašanja dužnosti članova predstavničkog tijela, ovlasti povjerenika, ustrojavanja upravnih tijela i dr.

Većinom glasova vijećnici su usvojili i Odluku o izmjenama i dopunama Statuta Grada Požege te Odluku o izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Gradskog vijeća Grada Požege.Sljedeća sjednica trebala bi biti u svečanom izdanju, povodom Dana grada 12. ožujka.

Donesen je i Plan gospodarenja otpadom za šestogodišnje razdoblje koji je usklađen s onim koji je na snazi na razini Republike Hrvatske, a koji je donesen u siječnju 2017. godine.

Iz tog razloga grad Požega pristupio je izradi nacrta Plana gospodarenja otpadom za razdoblje 2017.-2022. godina. Također, u očekivanju su objave natječaja za sufinanciranje provođenja aktivnosti navedenih u samom Planu gospodarenja otpadom iz EU sredstava, a uvjet za apliciranje na natječaj je donesen Plan gospodarenja otpadom usklađen s Planom gospodarenja otpadom Republike Hrvatske. Plan gospodarenja otpadom sadrži analizu te ocjenu stanja i potreba u gospodarenju otpadom na području grada Požege te mjere i aktivnosti vezane uz građevine, objekte, opremu i cjeloviti sustav odvojenog sakupljanja i obrade otpada.

-Bez ovoga dokumenta ne možemo se kandidirati na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost putem kojega ćemo moći dobiti 85 posto nepovratnih sredstava, a 15 posto će sufinancirati tvrtka Komunalac Požega d.o.o. Svim našim sugrađanima moći ćemo podijeliti onaj dio kanti za otpad koje još nisu dobili, a tu je i sve ostalo što kroz Fond možemo dobiti kako bi učinkovito prikupljali i razdvajali te gospodarili otpadom, a sve s ciljem zaštite okoliša - rekao je gradonačelnik Darko Puljašić.

Vijećnici su usvojili i Odluku o izmjenama i dopunama Statuta Gradske knjižnice i čitaonice Požega. Kako je pojasnio gradonačelnik Puljašić, u Gradskoj knjižnici i čitaonici u kojoj je u tijeku dogradnja i stvaranje suvremene ustanove koja će zadovoljiti kulturne potrebe građana u skladu sa zahtjevima novog doba, otvara se i novi Odjel za mlade i multimediju.

Kako je to i uobičajeno prije razmatranja točaka dnevnog reda bila je mogućnost postavljanja vijećničkih pitanja. Dva vijećnička pitanja gradonačelniku Puljašiću na svojstven način uputila je Tamara Puač.

-Evo ja Vas ovim putem pitam da mi odgovorite koji to dan da ostanem doma da bi mi golub pismonoša donio odgovor na moje vijećničko pitanje. Dakle, čekam već deset dana odgovor o kojem će stajati kada, s kojim datumom, gdje je raspisan natječaj za izvođače radova za dogradnju i izgradnju Cesarićeve škole, te prema vašim najnovijim izjavama kada, na koji način kao i u skladu s kojom je zakonskom odredbom promijenjen izvođač radova - glasilo je prvo pitanje Tamare Puač dok se u drugom osvrnula na izradu projekata, adaptaciju i izgradnju Vatrogasnog doma, Glazbene škole, Knjižnice za koju je Puač ustvrdila kako je upravo tadašnja SDP-ova vlast dok je bila na čelu grada za sve pripremila projektnu dokumentaciju i financijska sredstva kao i za Trg sv. Terezije te premili dokumente za adaptaciju muzeja i sve što uz to ide za sportsku dvoranu uz Cesarićevu školu. Puač je dodala i kako se zna da je Neferović krenuo u poduzetnički inkubator, reciklažno dvorište, Požešku kuću itd.

-Gospodine gradonačelniče, mi ne znamo što ste i što ćete Vi odraditi i s kojim Vašim projektima ćete se kandidirati prema bilo kojim i bilo kakvim fondovima, iako je Vlada RH i ministrica Žalac namijenila Slavoniji puste milijarde koji se ne mogu realizirati bez projekata i za kojima ona vapi i stalno naglašava. Nemate niti jednog Vašeg projekta na vidiku. Požega je u problemu - ustvrdila je Tamara Puač.

Na postavljene upite gradonačelnik Puljašić je odgovorio Tamari Puač da će odgovore dobiti u pisanom obliku i to prije održavanja naredne sjednice Gardskog vijeća.

Na sjednici je bilo i interesantnih komentara i upućivanja vijećnice Puač jednom od četiri okulista u požešku bolnicu. Tu ćemo temu posebno obraditi jer smatramo da ona zaslužuje veću pozornost javnosti.

 

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.