30 mladih obitelji s područja Požeško-slavonske županije podnijelo zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita: „To je i demografska mjera jer se dodatno produžuje rok subvencije za dvije godine za svako živorođeno i usvojeno dijete“

Autor: D.K.

Završen je prvi ovogodišnji poziv za subvencionirane kredite za mlade obitelji. Prema finalnim podacima Agencije za promet nekretnina pristigao je 3.681 zahtjev za subvencije kredita za kupnju stana ili kuće te za izgradnju kuće.

S područja Požeško-slavonske županije Agencija za promet nekretnina zaprimila je 30 zahtjeva za ukupnu subvenciji kredita u iznosu od gotovo 1.87 milijuna kuna. Najveći je broj zainteresiranih za kupnju kuće, njih 16, zatim stana 11 i izgradnju kuće 3.

Gledajući po gradovima i općinama prijava za kupnju/izgradnju kuće odnosno stana nije bilo s područja grada Kutjeva te općina Čaglina i Velike.

Najveći broj zainteresiranih bio je s područja grada Požege i to 15 zahtjeva sa zahtjevom sufinanciranja na godišnjoj razini od gotovo 170 tisuća kuna, odnosno 991 tisuću kuna za ukupnu subvenciju i to za 10 stanova, 4 kuće i jedan zahtjev za izgradnju kuće.

Četiri su zahtjeva s područja grada Pleternice sa zahtjevom sufinanciranja na godišnjoj razini od gotovo 44 tisuće kuna, odnosno nešto više od 241 tisuću kuna za ukupnu subvenciju, za kupnju četiriju kuća.

S područja općine Brestovac tri su zainteresirana prijavitelja, dva za kupnju i jedan za izgradnju kuće. Na godišnjoj razini je u financijskom iznosu to 35,5 tisuća kuna, odnosno 245 tisuća kuna za ukupnu subvenciju.

Isti broj prijavitelja – zahtjeva (3) je i s područja grada Lipika, jedan za kupnju stana i dva za kuću. Radi se o financijskom iznosu na godišnjoj razini za sufinanciranje od 35 tisuća kuna odnosno 176 tisuća za ukupnu subvenciju.

Po dva su prijavitelja s područja općine Jakšić i Kaptol. Dva su zahtjeva za kupnju kuće s područja općine Kaptol s iznosom od 13 tisuća kuna subvencije na godišnjoj razini odnosno za ukupnu subvenciju od 86 tisuća kuna. Po jedan zahtjev iz Jakšića je za kupnju odnosno izgradnju kuće sa iznosom od 20 tisuća kuna subvencije na godišnjoj razini odnosno za ukupnu subvenciju od 101 tisuća kuna kroz sedam godina.

Jedan zahtjev je s područja grada Lipika za kupnju kuće s iznosom na godišnjoj razini od 5 tisuća kuna odnosno 26.109 kuna za ukupnu subvenciju.

Brojka sugerira i dalje iznimno velik interes za ovaj program Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja koji se unatoč svim ograničenjima koje je donijela epidemija koronavirusa i ove godine uspješno provodi. Ministar Štromar kaže da će svi oni čiji će zahtjevi biti pozitivno ocijenjeni subvencije i dobiti.

Subvencioniranje stambenih kredita je mjera pomoći Vlade Republike Hrvatske kojom se hrvatskim državljanima olakšava stambeno zbrinjavanje kroz otplatu dijela stambenog kredita. Uvjeti subvencioniranja uređeni su Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita.

Zahtjev za subvencioniranje stambenih kredita mogli su podnijeti građani s prebivalištem na području Republike Hrvatske koji ispunjavaju uvjete za dobivanje stambenog kredita koje utvrđuje kreditna institucija (banka), koji nisu stariji od 45 godina te koji, odnosno čiji bračni ili izvanbračni drug, životni partner ili neformalni životni partner, u vlasništvu nema stan, odnosno kuću ili koji u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće, odnosno gradnje kuće zbog potreba vlastitog stanovanja.

Zakon ima i demografsku mjeru jer se dodatno produžuje rok subvencioniranja kredita za dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, te isto tako se produžuje rok subvencioniranja kredita za jednu godinu po djetetu, članu kućanstva podnositelja zahtijeva, a koje nema navršenih 18.godina.  Također, u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog kućanstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50% tjelesnog oštećenja dodatno se produžuje rok subvencioniranja kredita za dvije godine.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88