3. Brodski festival piva uz 22. Katarinski sajam u Slavonskom Brodu: “Ljubitelji piva, dobro došli”

Autor: D.K.

SLAVONSKI BROD – Uz tradicionalni Katarinski sajam u Slavonskom Brodu koji se organizira 22. godinu za redom bit će održan i 3. Brodski festival piva. Manifestacija će se održati od danas, 23. do 26. studenog 2017. godine u dvorani Vijuš koja je bila najavljena na tiskovnoj konferenciji organizirana kod poznatog proizvođača piva u Sićicama pokraj Nove Gradiške, OPG-u Bošnjak.

Manifestaciju u manifestaciji predstavili su Hrvoje Andrić, zamjenik gradonačelnika Slavonskog Broda, Mario Pejić, direktor Brod-turista, Dejan Vuksanović, direktor Razvojne agencije Slavonskog Broda, Damir Rukavina, ravnatelj Ustanove za gospodarenje sportskim objektima grada Slavonskog Broda, Željko Špalat, vlasnik Kuće piva i suorganizator festivala, te Mario Bošnjak, domaćin i vlasnik OPG Bošnjak.

Po tradiciji je to bila prilika da nazočni prvi kušaju ovogodišnje Katarinsko pivo, posebnu liniju koja se priprema samo za Katarinski sajam, a koju je proizveo OPG Bošnjak. Kako nam je rekao Mario Bošnjak, pripremljen je jedan schwartz beer, klasični crni lager, nešto lakši nego prošlogodišnje Katarinsko pivo, s nešto manje alkohola, ali uz lijepu punoću tijela i sjajan okus. Riječ je o pivu koje nije za prodaju, proizvedeno je posebno za ovu prigodu i može se piti samo na Katarinskom sajmu u Slavonskom Brodu. Za ovo pivo korištene su 4 vrste slada iz novogradiške tvornice Slavonija slad: jedan novi crni slad, chocolate, karamel i pilsner. Korištene su i tri vrste hmelja: Aurora, Styrian Golding i Zeus. Majstor piva je Dario Bošnjak.

Izražavajući svoje zadovoljstvo s organizacijom prethodna dva festivala piva, dogradonačelnik grada Slavonskog Broda Hrvoje Andrić je naglasio da je Katarinski sajam postao nezamisliv bez festivala piva – To više nije samo popratni, već nezamjenjivi usporedni program sajma. Koristim ovu priliku da pozovem sve Brođane, ali i sve ljubitelje piva i ljude željne dobre zabave i druženja, da nas posjete. Ja stalno ističem da smo s ovim festivalom piva dobili jedan srednjoeuropski, urbani štih, jednu kulturu provođenja kvalitetnog vremena na otvorenom, zajedničkom prostoru.

Mario Pejić, direktor Brod-turista je istaknuo da je od ove godine Brod-turist preuzeo izvršnu organizaciju Katarinskog sajma, te predstavio njegov program – Sajam traje od 23. do 26. studenog, otvorenje je u četvrtak 23. studenog u 12 sati. Prema rezervacijama i najavama očekujemo oko 250 izlagača. U četvrtak je naglasak na Dječjem sajmu, u petak nas čeka niz edukativnih sadržaja, radionica Hrvatske gospodarske komore, Razvojne agencije grada Broda, naravno i bogat zabavni program. U subotu nas čeka darivanje Kata i Katica, u dvorani će nastupiti i Vlado Bašić. I ove godine nas čeka gastro manifestacija ‘Kuhajmo slavonski’ svaki dan od 10 da 21 sati, show cooking koji traje dva dana sajma, a vodi ga naš proslavljeni chef Tihomir Krijan, koji će nam u Brod dovesti dvadeset i pet vrhunskih majstora kuhara. Tu je uz Festival piva i jedan poveći šator Tone Tonkića, gdje će pod sloganom ‘160 kvadrata šokačkog inata’ naš Tona kuhati fiš, čobanac, specijalitete od riječne ribe, uz odličnu ponudu domaćih slavonskih vina. Zatvaranje sajma je u nedjelju, a važno je reći da smo za posjetitelje izvan Broda osigurali niz popusta. HŽ daje popust od 40%, Autotrans Rijeka ima povratnu kartu od Zagreba do Slavonskog Broda po cijeni od 50 kuna.

Željko Špalat, vlasnik Kuće piva, predstavio je program Festivala piva – Posebno sam sretan i ponosan što ove godine imamo čast da u programu festivala konačno možemo ponuditi i naše, Brodsko pivo. Kao i svake godine želimo da se taj festival razvija i da dođe na jednu još višu razinu. U četvrtak ćemo krenuti sa spektakularnim pivskim maratonom, čiji će start biti na Korzu, točnije na brodskom keju. Već sada pozivam Brođane da dođu na Korzo u 16 sati, jer ćemo ih na početku maratona počastiti Brodskim pivom. Maratonci će krenuti s Korza prema dvorani Vijuš, a pobjednik će imati čast otvoriti 2. Olimpivske igre u subotu 25. studenog.

U četvrtak nam sviraju Rockeri iz Nove Gradiške, Fair play i Puls, uz DJ Dumu koji će tamo biti sve dane. U petak u glazbenom programu imamo Memorijal ‘Zdravko Fostač Ata’ na kojemu će nastupiti nekoliko sjajnih brodskih rock bandova, a za posjetitelje festivala ćemo organizirati nagradne igre i pivska natjecanja.

U subotu nas čekaju druge Olimpivske igre, koje počinju defileom svih ekipa od Kuće piva do festivalskog šatora. Već nam se prijavilo petnaestak ekipa iz čitave Slavonije, pa čak i iz Novog Sada i izuzetno smo sretni zbog toga, a ja koristim priliku da pozovem i ostale ljubitelje zabave da se prijave. Ove godine u programu Olimpivskih igara imamo pet disciplina: pojedinačno natjecanje u brzom ispijanju piva, štafetno guranje pivskih bačvi, natjecanje u što dužem držanju pivske krigle, ekipno ispijanje piva i natjecanje u kojem tražimo najveći pivski trbuh. Posebno moram istaknuti da je naš trener Pivomir Hmeljovski obavio vrlo kvalitetne pripreme i očekujemo uvjerljivu pobjedu, a i moramo uzvratiti ekipi Bošnjak craftinga koja je lani pobijedila na Olimpivskim igrama.

U večernjem programu, nakon igara, po prvi put u Slavonskom Brodu nastupa naš Vlado Bašić, uz TS Rubato. To nam je posebno drago, jer je Vlado ostvario lijepu glazbenu karijeru, ima nekoliko velikih hitova (koje su pisali i naši Brođani, Mirko Šenkovski Geronimo i Željko Zovko), a dosad u Brodu nije imao svoj koncert.

Trener Pivomir Hmeljovski se nazočnima obratio posebnim priopćenjem – Iza nas je još jedna pivska godina i slijedi kulminacija ili ono što pivoljupci zovu ‘Majka svih pijanih majki’ – pivski grand slam – OLIMPIVADA. Ovo je druga godina da nastavljam suradnju s hrvatskim pivskim savezom “HOS” i njenim predsjednikom gospodinom Špalatom koji mi je i ove godine ukazao povjerenje da vodim Brodski tim pivopija.

Osvrćući se na prošlogodišnju Olimpivadu, mogu reći da možete dati sve od sebe ali neke stvari jednostavnu nisu u našoj kontroli, pa tako da nam se u samoj završnici natjecanja ozlijedio ključni napadač gospodin Pipko, naime dogodio se zamor jednjaka, što je za posljedicu imalo smanjenje protočnosti, te nismo smjeli riskirati veću ozljedu, a postojao je i rizik da više, ne daj Bože, neće moći popiti ni jedno pivo pa sam ga morao povući iz igre i staviti za šank.

Trenirajući za olimpivadu Pipko je ne samo pio svoje pivo nego i sve što je ostalo u drugim kriglama, što samo govori o njegovoj predanosti i trudu da bude najbolji, a to ga je nažalost na kraju i koštalo, grlo je jednostavno popustilo. Posljedično gospoda iz Gradiške su nam u posljednjim sekundama zabili gajbu i izbili zlato iz ruku.

Iako sam bio zadovoljan drugim mjestom, moj cilj je vrh OLIMPVA te sam morao uvesti neke promjene. Tako da sam se nekim igračima zahvalio, te započeo potragu za nebrušenim dijamantima. Svaki četvrtak u kući piva organizira se natjecanje u ispijanju piva koje pomno pratim te sam probrao nekoliko prirodnih talenata koje sada brusim do perfekcije.

Ove godine imam i plan A i B i C i D. Specijaliste i za svijetlo i tamno pivo i više ništa ne prepuštam slučaju. Naše rivale iz Gradiške i Đakova očekujem na revanšu a ostalima poručujem da dođu ako smiju. Završio bi uz riječi moga senseia i čovjeka zaslužnog za pivski gen koji sam naslijedio, moga oca – ‘Nije krigla boca’.

Jedan od neizostavnih suorganizatora festivala i pionir craft pivarstva u Slavoniji, Mario Bošnjak je istaknuo – Izuzetno mi je drago da nastavljamo ovu tradiciju i što nas je grad Brod prepoznao kao partnera u ovom projektu. Mi smo već desetak godina na Katarinskom sajmu, a kuhanjem piva se bavimo skoro dvadeset godina. Brodska pivska scena je jedna od prvih ozbiljnijih scena koja nas je prepoznala. Izuzetno sam ugodno iznenađen uspjehom Brodskog festivala piva, a i ovogodišnjeg craft festivala u brodskoj Tvrđavi. Ima još jedna poveznica s Brodom, a to je da moje prvo kuhanje piva i receptura, kreće od jednog Brođanina, Damira Markovića, koji je već druga generacija u Scwharzenbekeru i kuha istoimeno pivo. On je često u Brodu, biker je i on me je naučio kuhati prva piva, od njega sam 2007. godine kupio prve kotlove i tako je sve krenulo.

Ljubitelji piva, dobro došli u Slavonski Brod, na 3. Brodski festival piva.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek