Napreduju radovi na izgradnji Pleterničkog e-inkubatora /FOTO/

Možda se neki putnik namjernik, koji se zatekne u Pleternici, zapita jesam li došao na neko gradilište ili grad. U gotovo samom središtu grada Pleternice vidljivo je pet značajnih gradilišta na kojima se izvode građevinski radovi, na budućem Trgu bećarca, Multimedijalnoj dvorani, Srednjoj školi, koritu rijeke Orljave i e-inkubatoru.

Između svih tih gradilišta u svakom slučaju veliku pozornost plijeni izgradnja e inkubatora, zgrada koja se izgrađuje uz samu Gradsku upravu koji je projekt vrijedan 8,3 milijuna kuna. Ta će se nova poslovna zgrada prostirati na 417 m2 prostorne površine, a bit će namijenjena poduzetnicima i IT tvrtkama. Projektom je predviđeno 11 ureda, 4 box ureda, dvije video konferencijske dvorane, virtualna recepcija, dvije arhive, skladišni prostor te kuhinja.

Pleternički e-inkubator financira se s 93 posto sredstvima EU dok će preostalih 7 posto financirati partneri projekta grad, Kutjevo i Pleternica te Poduzetnički centar Pleternica d.o.o.

-Zašto e-inkubator? E-inkubatorom želimo odgovoriti na izazove s kojima se suočavamo. Jedan izazov je niska poduzetnička aktivnost kojoj svjedočimo posebice u ruralnim dijelovima Slavonije, a drugi izazov kojem svjedočimo svaki dan je iseljavanje mladih, i to ne samo u strane zemlje nego i odlazak mladih na fakultete u druge gradove, a nakon fakulteta nađu radna mjesta u tim gradovima i ne vrate se nazad u svoje rodno mjesto. Kad već neki odu na fakultet u Varaždin, postanu programeri, želja nam je da te mlade obrazovane ljude vratimo nazad u Pleternicu, da im damo da kroz projekt e-inkubator nađu svoj poslovni prostor, da im pomognemo s umrežavanjem s drugim IT firmama na nacionalnom i svjetskom tržištu. Poduzetnik informatičar svoje poslovanje može voditi u bilo kojem kutku svijeta pa zašto ne i u našoj prekrasnoj Pleternici – naglasila je prije početka izgradnje, na predstavljanju projekta Antonija Jozić gradonačelnica Pleternice.

Cilj projekta dati poseban naglasak na razvoj IT tvrtki i primjenu suvremenih tehnologija, a izgradnjom e-inkubatora predviđena je kompletna opremljenost namještajem IT opremom za video-konferencijske dvorane i virtual recepciju te virtual office box urede.

0 Comment