VINSKI KUM POŽEŠKIH VINOGRADARA IVAN JURKOVIĆ PRIPREMA SE ZA NADOLAZEĆE MARTINJE: Uz pečeni kesten kušali rampaš

Autor: DK

Ivan Jurković, poznati požeški vinogradar i aktualni vinski kum požeše Udruge voćara, vinogradara i vinara “Stjepan Koydl” priprema se za nadolazeće Martinje kada će tu časnu dužnost predati nekom drugom članu. Stoga je pozvao prijatelje u podrum, da kušaju rampaš, mlado vino, te da se popriča i o nadolazećem vinskom blagdanu.

blankKako priliči po starom podrumarskom običaju ispekao je kestenje i uz mlado vino koje je još “mutno” ocjenjivali su prije prvog pretoka njegovu kakvoću i kvalitetu.

Graševina je vrlo skladna, bogatog okusa s ugodnom kiselinom. Pinot sivi je nešto slađi koji će se prema Ivanovim riječima više svidjeti ženskom rodu. O svemu se pričalo, posebno o neizostavnim podrumarskim pričama o stanju mladog vina ali i o aktualnim društveno-političkim temama.

blankIvanov vinograd je na strmim obroncima brda Sokolovca iznad požeškog Jagodnjaka. Vjerojatno je to jedan od najstrmijih vinograda u Slavoniji. Na terasama koje su od erozije na mjestima zaštićene pleterom od ljeskovog pruća najviše je čokota graševine, te sivog pinota i još nekih sorti. Zbog osunčanosti i posebne kakvoće zemljišta vino je vrhunske kvalitete. Sama obrada iziskuje dosta truda i napora kao rijetko u kojem drugom vinogradu. Ivan je ponosan na svoj vinograd, a i prijatelje koji pomažu da ne odustane od napornog posla. Iz njega je izuzetan pogled na Sokolovu ulicu, Jagodnjak i središte Požege.

blank

blank

blank

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića