24. HRVATSKI FESTIVAL JEDNOMINUTNIH FILMOVA – Grand Prix i nagradu publike osvojio poljski film “Wojtek”

Autor: S.P.

POŽEGA- Publika i stručni sud odlučili su “jednoglasno” kako je najbolji film 24. Hrvatskog festivala jednominutnih filmova u Požegi poljski film “Wojtek”. “Wojtek” koji dolazi iz ovogodišnje partnerske zemlje festivala, osvojio je Grand Prix ali i nagradu publike.

Zlatna plaketa otišla je u Island filmu “Breathe”, srebrena plaketa  pripala je filmu “Forest Gump in one minute, in one take” iz Velike Britanije, dok je brončanu plaketu dobio film “Speedrun-Star Wars” iz Rusije. Posebna nagrada UNICA-e koja se dodjeljuje za promicanje razumijevanja među narodima i novog načina filmskog izražavanja pripala je filmu “Colors” iz Indije. Nagradu sponzora za najbolji hrvatski film dobio je film “Zagreb nekad i sad”.

Za ovogodišnje izdanje festivala filmske minute koji se već 24. godine održava u organizaciji Udruge GFR Film-Video Požega,bilo je prijavljeno 419 filmova iz 47 zemlje svijeta. “Uvijek kada dođe ovakav broj filmova možemo biti zadovoljni, a  u 60 minuta službenog programa ima zaista vrlo zanimljivih uradaka. Ove godine i žarovski smo imali ujednačen program gdje je gotovo ravnomjerno bilo igranih, dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih filmova. Prvi put sudjelovali su autori iz Ruande i Indonezije tako da smo broj zemalja koje su u ove 24 godine prepoznali Požegu zaokružili na 80,” rekao je predsjednik Udruge GFR Film-Video Požega Željko Balog.

I ove godine festivalskoj večeri prethodio je Požeški filmski tjedan ispunjen programima za sve uzraste. U pet dana održano je niz filmskih radionica, odgledano je nekoliko filmova te upriličena izložba umjetničke fotografije poljskog veleposlanika u RH Macieja Szymańskog. Festival je održan uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Požeško-slavonske županije i Grada Požege, a uz podršku Hrvatskog filmskog saveza, TZ Grada Požege, TZ Općine Velika, Općine Čaglin, Općine Brestovac i Općine Jakšić.

Više iz kategorije