20 kilometara na biciklima starim 30 godina: Najstariji sudionik 73-godišnji Stanko Glavaš iz Nove Gradiške /FOTOGALERIJA/

Autor: D.K.

blankKUTJEVO / VELIKA – Na put dugačak 20-ak kilometara od Kutjeva do Velike zaputilo se više od 20 starih oldtajmer bicikala, starijih od 30 godina kojima su se pridružili i oni malo mlađi kao potpora toj zanimljivoj atraktivnoj vožnji. Naime, četvrtu godinu za redom Oldtajmer klub „Velikaši“ iz Velike organizira vožnju starim biciklima, ove godine pod nazivom „Na biciklu moga dike od Kutjeva do Velike“. Uvjet za sudjelovanje je da bicikl bude stariji od 30 godina tj. da je u kategoriji oldtajmera.

blank-Ovo je četvrta godina susreta i vožnje starodobnih bicikala, starijih od 30 godina. Petu, narednu godinu planiramo napraviti međunarodni susret i vožnju kada bi nam u goste trebali doći članovi Poni kluba iz Ljubljane. Kao što vidite ovdje nas je oko 30-biciklista među kojima su uz nas domaće i naši prijatelji iz Nove Gradiške, njih četvorica, među kojima je sigurno ovdje danas i najstariji biciklist 73-godišnji Stanko Glavaš koji je četvrtu godinu za redom ovdje s nama iako ovu godinu nije planirao voziti – Franjo Radman iz Velike organizator susreta.

Što se tiče voznog parka bicikala svake godine je sve bogatiji koje će voziti oni od najstarijih do najmlađih generacija, osnovnoškolaca.

blank-Ovu smo se godinu odlučili voziti od Kutjeva preko Vetova i Kaptola do Velike. Zahvaljujem na potpori gradu Kutjevu i Turističkoj zajednici što su nam dali potporu u ovome kao i naša općina Velika. Prošlu smo godinu povezali našim vožnjama dvije općine Veliku i Kaptol. Dvije godine prije i prvu godinu vožnje su bile samo po selima koje pripadaju općini Velika. Vožnja će ove godine biti zahtjevna na zanimljivoj ruti. Za ove stare bicikle dužina puta od 20 kilometara je veliki izazov. Iz tog se razloga moramo zaustavljati na nekoliko lokacija na kojima nam je ponuđeno gostoprimstvo. Prvo zaustavljanje, kad krenemo ovdje ispred dvorca bit će kod Vinarije Vlade Krauthakera, zatim ćemo stati u Lukaču kod Ribarske kuće i obitelji Bošnjak te u Vetovu kod restorana Schon blick obitelji Miličević. Nakon Vetova neće biti stajanja do Kaptola gdje će nas u Općinskoj vijećnici ugostiti i dati manju okrepu zamjenik načelnika Josip Soudek. Nakon Kaptola upućujemo se prema odredištu, Velikoj i caffe baru Samson, a kao zadnja točka je Lugarnica gdje imamo organizirani ručak.

blankMeđu biciklima su najzastupljeniji oni marke Rog, a najstariji je onaj od Franje Radmana marke Dijamant iz 1938. godine. Radi se o biciklu koji je proizveden u Njemačkoj kojeg vlasnik redovno održava i servisira. Na njemu su svi, kako nam je potvrdio Franjo, izvorni dijelovi izuzev guma i žica koje su morale biti mijenjane.

-Moj me bicikli četvrtu godinu uredno služi na ovim vožnjama ali i na drugima jer se često na njemu vozim. Nikakvih problema nemam i uvjeren sam da će me i na ovoj vožnji poslužiti i da me neće iznevjeriti. Usudio bi se laganom vožnjom s ovim biciklom i 50 kilometara prijeći – dodao je Radman.

blankOrganizator je osigurao i stari oldtimer traktor kao pratnju za eventualnu pomoć u nekim od nepredviđenih situacija za prijevoz i sl.

Četvorica upornih iz Oldtimer kluba Nova Gradiška odvažili su se i odazvali prijateljima te se također zaputili na zahtjevnu stazu od Kutjeva do Velike.

-Mi smo došli s četiri bicikla, naša četiri člana, Stanko Glavaš, Jure Tokić, Borislav Zorko i moja malenkost Krešimir Knežević. Naš klub ove godine ima 9. biciklijadu na koju se odazivaju i naši prijatelji iz Velike kojima i mi uzvraćamo susret – rekao je Krešimir Knežević, Oldtimer kluba Nova Gradiška.

Prije polaska svi sudionici vožnje bili su ugošćeni u podrumu Kutjeva d.d. gdje su se upoznali sa poviješću i znamenitostima tog zdanja.

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića