O 19. obljetnici posvete požeške Stolne crkve blagoslovljena “Nebeska vrata” /FOTO GALERIJA/

Autor: D.K.

POŽEGA – Svečanom euharistijskom slavlju u požeškoj Katedrali sv. Terezije Avilske o 19. obljetnici uspostave Požeške biskupije prethodio je blagoslov novih ulaznih brončana vrata Katedrale koja je izradila akademska kiparica Marija Ujević Galetović i nazvala ih “Nebeska vrata”.

Tadašnji papa sv. Ivan Pavao II utemelji je 5. srpnja 1997. godine apostolskim pismom Požešku biskupiju koja je velikom svečanošću uspostavljena 27. rujna 1997. godine na svečanom euharistijskom slavlju u Požegi.

U istom apostolskom pismu o utemeljenju biskupije Sveti Otac odredio je da tadašnja župna crkva sv. Terezije Avilske u Požegi bude uzdignuta na stupanj i dostojanstvo stolne crkve, odnosno bude katedrala.

-Okupili smo se pred obnovljenim pročeljem katedrale i zaustavili smo se na njezinom ulazu da bismo se podsjetili kako smo na početku godine Izvanrednog jubileja milosrđa na ovoj Katedrali otvorili Sveta vrata koja nam svojom znakovitošću trebaju pomoći vjernički dublje ući u otajstvo Božjeg otvorenog milosrdnog srca – rekao je požeški biskup msgr.dr. Antun Škvorčević na početku svečanosti i dodao kako je smatrano uputnim da se upravo u posebnoj jubilejskoj prigodi dotrajala drvena ulazna vrata Katedrale zamijenu novima kako bi nas ta vrata u Godini milosrđa snažnije upućivala na Isusa Krista koji je za sebe rekao “Ja sam vrata kroz koja se ulazi u život”.

Ulaskom u 20.obljetnicu uspostave Požeške biskupije požeška Katedrala na dan svoje 19. obljetnice dobila je još jednu sastavnicu koja očituje svoju ulogu i značenje središnje biskupijske crkve.

Na slavlju blagoslova “Nebeskih vrata” okupili su se brojni vjernici koji su prisustvovali svečanom euharistijskom slavlju koje je predvodio biskup Škvorčević u suslavlju brojnih svećenika.

/Foto: D.Mirković /

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot