10 godina Katoličke osnovne škole: “Odgajamo djecu zdravih pogleda na život i svijet, djecu koja se razvijaju u ozbiljne, odgovorne i poštene ljude” /FOTOGALERIJA/

Školskom priredbom, dramskim i glazbenim programom upriličenom u Dvorani sv. Terezije Avilske u Požegi, gdje se tražilo mjesto više, obilježena je deseta obljetnica od osnutka požeške Katoličke osnovne škole.

Među brojnim roditeljima, bakama i djedovima i svim drugim zainteresiranima koji prate i podupiru rad Katoličke osnovne škole u Požegi uz učitelje i nastavnike, ravnatelja prof. Franu Barišića, te drugo školsko osoblje na priredbi je bio i njen osnivač, požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević, predstojnik Odgojno obrazovnog centra Požeške biskupije preč. Ivica Žuljević, bivši i sadašnji ravnatelji, ravnatelji katoličkih škola iz Virovitice i Novske, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, žeški gradonačelnik Darko Puljašić i drugi.

Katoličku osnovnu školu u Požegi osnovao je požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević uz dopuštenje i potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Svoje djelovanje Katolička osnovna škola započinje 7. rujna 2009., a o svetkovini sv. Josipa zaštitnika te obrazovne ustanove obilježava se njen dan.

Kroz dramski program, na spontan način, uprizorene su zanimljivosti iz života škole, njeni ravnatelji, od osnutka do danas kao i djelatnici, učitelji i nastavnici.

Glazbenim programom, pod ravnanjem prof. Ljube Šolić pokazana je i dokazana kvaliteta malih zboraša koji gotovo svake godine osvajaju brojna priznanja na različitim natjecanjima kako na području Požeške biskupije i Požeško-slavonske županije tako i na državnim razinama.

Prigodnim riječima svim nazočnima se obratio se ravnatelj Katoličke škole prof. Frano Barišić koji je naglasio kako je kao djelatnik Katoličke gimnazije imao priliku svjedočiti otvorenju nove osnovnoškolske obrazovne ustanove kojoj je osnivač Požeška biskupija i njen biskup msgr. Dr. Antun Škvorčević te da je pet godina kasnije imao priliku pobliže se upoznati s radom škole kao nastavnik biologije predavajući prvoj generaciji učenika u petom razredu.

-Katolička osnovna škola u Požegi odgaja djecu zdravih pogleda na život i svijet u kojem se nalazimo, djecu koja se razvijaju u ozbiljne, odgovorne i poštene ljude, u cjelovite osobe. Vjerujem da su, osim kognitivnog znanja, još važnije vrijednosti, odnosno kreposti kojima nastojimo učiti djecu u našim katoličkim školama, a to su, njegovati duhovnost i emocionalnost, razvijati humanost, graditi solidarnost kao najbolje saveznike u odgoju i obrazovanju. To je Škola za život – rekao je ravnatelj Barišić naglašavajući kako su svi  ciljevi koje je spomenuo da su njih već zacrtali njegovi prethodnici te da je to velik izazov školi, da ostane vjerna kvaliteti i transparentnosti svojeg katoličkog odgojno-obrazovnog, ali i duhovnog i kulturnog identiteta.

-Na tomu je škola radila i bila ustrajna kroz svih ovih deset godina čime nije dovodila u pitanje identitet naše škole kakav je zamislio naš Osnivač. Tako je Katolička osnovna škola u Požegi postala i jest malen, ali vrlo važan kotačić obrazovnog i još više odgojnog sustava Republike Hrvatske te da Katoličku osnovnu školu od 2009. do danas prati snažan zagovor sv. Josipa, nebeskog zaštitnika škole – nastavio je ravnatelj Barišić izražavajući zahvalnost onim ljudima koji su ovu prepoznatljivu odgojno-obrazovnu brazdu duboko zaorali prije njega.

Ravnatelj Barišić zahvalio se osnivaču Katoličke osnovne škole u Požegi, ali i ostalih četiriju katoličkih škola naše biskupije, ocu biskupu, msgr. dr. Antunu Škvorčeviću.

-Čestitao bih Vam i zahvalio u svoje ime, ali i u ime svih ovdje okupljenih, mojih prethodnika, radnih kolega, naših učenika i njihovih roditelja, što ste se prije deset godina odvažili na, za hrvatske i požeške prilike, hrabar pothvat u koji ste uključili i mnoge od nas da zajedno ponudimo cjelovitiji pristup svakom djetetu, kao razumnom i djelatnom biću, ali i kao biću duha. Zahvalio bih i predstojniku prečasnom Ivici Žuljeviću koji je kao prvi ravnatelj postavio čvrste temelje, a ravnatelju nasljedniku vlč. Želimiru Žuljeviću što je svoje blage naravi i strpljivošću nastavio tim putevima – naglasio je prof. Frano Barišić, ravnatelj Katoličke osnovne škole izražavajući zahvalnost, gradu Požegi, gradonačelniku Darku Puljašiću za kojeg je rekao kako on često zna spomenuti da grad Požega ima 4 gradske škole. Zahvalu je ravnatelj Barišić uputio i Požeško – slavonskoj županiji i županu Alojziju Tomaševiću.   

-Zahvalio bih Katoličkoj gimnazija i mojim bivšim učenicima a i bivšim učenicima koji su evo večeras sudjelovali u obilježavanju 10 obljetnici djelovanja i svoje škole – dodaje Barišić zahvaljujući roditeljima na ukazanom povjerenju nadajući se uspješnoj suradnji kroz obostranu razmjenu iskustava, poticajnih ideja i međusobno ohrabrivanje. Dobra komunikacija zajednice između roditelja, učenika i profesora dosad je vodila k pozitivnoj školskoj klimi i stvaranju okruženja punog motivacije i entuzijazma, što se odrazilo ne samo na motiviranosti nastavnika i učenika, već i cjelokupnog osoblja. A to je temelj svake uspješne škole – zaključio je prof. Frano Barišić, ravnatelj Katoličke osnovne škole.

Riječi pozdrava je uputio i požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević koji je naglasio kako je smatrao da biskupija od svog osnutka nema svoj smisao u samoj sebi.

-Od 1997. godine pokušavali smo slagati mozaik služenja čovjeku u nevoljama, putem Caritasa. Nastavili smo promišljati i kako vama roditeljima, i s vama roditeljima prihvatiti vašu djecu i na odgojnom području služit. Hvala vama roditeljima što sta zajedno s nama prihvatili izazov Katoličke osnovne škole kojoj je prethodila Katolička gimnazija. Ono što biskupija nastoji graditi ne treba njoj sve to treba vama i svima drugima na različitim razinama života. Zahvaljujem vam što to razumijete i što zajedno surađujemo. Vama dragi učenici želim reći da ste večeras bili uvjerljivi i zanimljivi te da kroz školu proživljavate sebe i to kao obitelj – rekao je biskup Škvorčević.

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment