1. „Festival slanine“, natjecanje majstora u pečenju te suhomesnate delicije

Autor: D.K.

KAPTOL – Tjednik KRONIKA požeško-slavonska organizira po prvi puta u našem kraju gastro manifestaciju 1. „Festival slanine“, natjecanje majstora u pečenju slanine, koja će se održati u subotu 4. lipnja od 17 sati na Sportskom centru Kaptol

-Cilj manifestacije je okupiti sve ljubitelje slanine, cijenjene suhomesnate delicije koja je jedno vrijeme bila potisnuta iz prehrane, a sada se sve više vraća. Festival će okupiti ponajbolje majstore u pečenju slanine na otvorenoj vatri na štapu, poznate „slaninske ruže“. Očekuju se majstori pečenja s cijelog područja Slavonije, koji će pokazati kako se priprema ova delicija te ponuditi na kušanje uz ponajbolja vina sa 9. međunarodnog ocjenjivanja kvalitete vina u Kaptolu, koji organizira Udruga vinogradara, vinara i voćara Vino-kap iz Kaptola. Festival slanine organizira se kao zajednička manifestacija tjednika Kronika požeško-slavonska i Udruge Vino-kap uz pokroviteljstvo Općine Kaptol i Požeško-slavonske županije – ističe glavni urednik Tjednika Vladimir Protić.

Stručni ocjenjivački sud donijet će odluku o najboljoj „slaninskoj ruži“, a organizatori će one najbolje nagraditi šampionskom titulom, zlatnim, srebrnim i brončanim plaketama te vrijednim nagradama.

-Na sudjelovanje će biti pozvane i udruge u kulturi, folklorna društva, zavičajna društva, lovačka društva, ribička društva, udruge građana, vinare i udruge vinara, restorane, seoska turistička imanja, uzgajivače svinjogojce i crne slavonske svinje te ostale udruge i pojedinci koji u svom radu koriste i priređuju suhomesnate delicije po starim receptima ili su jednostavno ljubitelji ove slavonske suhomesnate delicije – dodaje Protić.

Organizator svim ekipama osigurava tablu slanine, drveni štap i vatru na kojoj će se peći slanina i pripremati „slaninska ruža“. Umijeće majstora pečenja je najboljim zarezivanjem pripremiti slaninu, začinit je pravim začinima i ispeći na otvorenoj vatri te natjerati slaninu da formira kulinarski cvijet.

         Predviđeni hodogram 4.lipnja

od 1600 malonogometna utakmica Vinskih veterana Kaptol i ekipe Zagreb

od 1700  sati prijava ekipa za pečenje slaninske ruže,

od 1800 sati dodjela diploma i priznanja sa 9. Međunarodnog ocjenjivanja vina

od 1830 sati ocjenjivanje najbolje slaninske ruže,

od 1900 sati degustacija pečene slanine, kušanje i javno ocjenjivanje nagrađenih vina

U nastavku druženje uz tamburašku glazbu, pjesmu i slavonsko kolo.

 

 

Više iz kategorije