Požega.eu

[IN MEMORIAM] Preminuo prof. Milan Bajt (1957.-2023.)-akademski slikar i likovni pedagog

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: I. Tomic [FB]
FOTO: Pri.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | [IN MEMORIAM] Preminuo prof. Milan Bajt (1957.-2023.)-akademski slikar i likovni pedagog Požega.eu | [IN MEMORIAM] Preminuo prof. Milan Bajt (1957.-2023.)-akademski slikar i likovni pedagog

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: I. Tomic [FB]
FOTO: Pri.

U 66. godini iznenada je uoči svoga rođendana preminuo akademski slikar i umirovljeni profesor likovne kulture Milan Bajt. Rođen je 29. rujna 1957. u Sulkovcima u brojnoj obitelji Ive i Anke. Pučku školu završio je u rodnom mjestu, osnovnu školu u Pleternici, a Školu primijenjenih umjetnosti i Likovnu akademiju u Zagrebu. Nakon diplomiranja radi kao profesor, najdulje u Osnovnoj školi fra Kaje Adžića u Pleternici, od listopada 1993., no nastavnički posao obavlja i u Požegi, Kaptolu, Velikoj i Daruvaru. Bio je omiljen među svojim učenicima i kolegama nastavnicima.

Od najranije mladosti pokazuje smisao i iznimnu darovitost za likovno izražavanje, zanimajući se za slikarstvo i kiparstvo. Tako je pojedine skulpture počeo izrađivati već u šestom razredu osnovne škole, a na prvoj svojoj slici prikazao je dvorište. Nedvojbeno je da je na Milanovo likovno stvaralaštvo snažan utjecaj imao njegov nastavnik Tihomir Čulina. Svoj raskošan talent pokazao je već kao osmoškolac, naslikavši mural u pleterničkoj crkvi sv. Nikole. Ponajviše slika krajolike, mrtve prirode, sakralne slike i murale, a kao član Udruge zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije "Matko Peić", sudjeluje na brojnim likovnim kolonijama. Iza njega su ostale, među ostalim, brojne slike Pleternice i okolice, a svaki trenutak koristio je da kamerom svoga mobitela ovjekovječi pojedine zanimljive pejzaže i događaje.

Milana pamtimo kao tihog, skromnog i samozatajnog čovjeka i likovnog umjetnika, pomalo boema, kojega smo često viđali na njegovom omiljenom biciklu. Mnogi kažu da Sulkovci i pleternički kraj nisu imali darovitijeg i učenijeg umjetnika koji je kao profesor nesebično prenosio svoje znanje na mlada pokoljenja. Pogreb Milana Bajta bit će održan u srijedu 26. rujna, s početkom u 15 sati, na mjesnom groblju u Sulkovcima. Ovom prigodom upućujemo izraze iskrene sućuti bratu, sestrama i rodbini. Laka mu bila gruda hrvatske zemlja. Počivao u miru! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo