Požega.eu

[FOTOGALERIJA] Vatrogasci Kaptola aktivni 130 godina, dobili najviše odličje, a Antun Kotrla i Zdravko Sadilek su odlikovani

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: Jelenko Topić
FOTO: D. Mirković

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | [FOTOGALERIJA] Vatrogasci Kaptola aktivni 130 godina, dobili najviše odličje, a Antun Kotrla i Zdravko Sadilek su odlikovani Požega.eu | [FOTOGALERIJA] Vatrogasci Kaptola aktivni 130 godina, dobili najviše odličje, a Antun Kotrla i Zdravko Sadilek su odlikovani

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: Jelenko Topić
FOTO: D. Mirković

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kaptol koje broji 31 operativaca i 60 ispitanih vatrogasaca proslavilo je svečanom sjednicom 130 godina aktivnog rada. Nakon što su Kaptolački tamburaški orkestar i Dječji zbor OŠ Vilima Korajca izveli državnu i vatrogasnu himnu sudionike je pozdravio predsjednik društva Tomislav Golić, a povijesni pregled DVD-a dao je tajnik Josip Soudek.

- Prvih 25 godina nabavlja se prva ručna štrcaljka iz Austrije, te radne i svečane odore te pojedincima dodjeljuju prve povelje za rad, 1918. do1943. je najteže razdoblje između dva rata, društvo je očuvano, djeluje i limena glazba, od 1943. do 1968. je turbolentno vrijeme Kaptol se elektrificira, vatrogasci dobivaju vlastiti prostor, te se kreće u izgradnju vlastitog doma, a od 1968.–1993. završen je vatrogasni dom, nabavljeni kombi, traktorska cisterna i motorna štrcaljka, te za 100- obljetnicu navalno vozilo. Društvo se razvija u jedno od vodećih u kraju – istakao je J. Suodek. Dodaje da od 1993. – 2018. označava Kaptol postaje Općina i sve više ulaže u vatrogastvo, a uz imovinu ulože se u tehničku i zaštitnu opremu koja je stavljena vatrogascima na raspolaganje, te su kroz donacije dobivena 3 vozila čime je poboljšana tehnička i operativna spremnost. Uz do ove godine dobiven je na putnički kombi za prijevoz vatrogasaca, kupljeno je vatrogasno vozilo ljestve, a od DVD-a Pleternica dobivena kamionsku cisternu zapremnine 10 tisuća litara za gašenje požara ali i prijevoz vode za naselja koja za suša ostaju bez pitke vode. Sada je zapovjednik Josip Svoboda.

-Budite ponosni na veliki jubilej, očuvali ste ono što su vaši stari pokrenuli, a takvih organizacija je sve manje pri čemu vi pokazujete ustrajnost i žilavost na bazi volonterstva – istakla je čestitajući jubilej požeško-slavonska županica Antonija Joizić. Čestitke su još uputili Dalibor Hrunka, predsjednik VZ grada Požege, Ivan Baša, predsjednik VZ Požeštine, Dragutin Žnidarec, predsjednik VZ županije, Nenad Radojčić, vlasnik Vatroprometa, te Slavko Marinac, načelnik Civilne zaštite. Baša i Žnidarec su uručili priznanja slavljeniku, a pročelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Mario Starčević uručio im je najviše odličje plaketu Đure Deželića. Zlatnu vatrogasnu medalju je dobio Antun Kotrla, a Zdravko Sadilek spomenicu za 50 godina u vatrogastvu.

- Međusobno smo prožeti na razini naše općine tako da dobro surađujemo, a ponosan sam na vatrogasce koji u potrebi izađu već za deset minuta – kazao je čestitajući jubilej Mile Pavičić, načelnik općine Kaptol uz kojega su bili njegov zamjenik Damir Poljanac i predsjednik Općinskog vijeća Dario Lončarević.

Tijekom druženja nastupio je Impuls band izvodeći popularnu glazbu.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.