Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

(FOTOGALERIJA) Obilježavajući 33. obljetnicu od početka Domovinskog rata u RH grad Pakrac je bio Hrvatska u malom

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: D. Krstanović
FOTO: Ante Krstanović

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: D. Krstanović
FOTO: Ante Krstanović

U sklopu obilježavanja 33. obljetnice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj kojem je na dostojanstven način bio grad Pakrac svim uzvanicima u "Dr. Franjo Tuđman" u ime domaćina se obratila gradonačelnica i zastupnica u Hravtskom saboru Anamarija Blažević.


-Danas je Pakrac Hrvatska u malom!" i veoma sam na to ponosna. Pakrac nije samo grad Pakračana, nego i svih onih koji su ovdje proveli sve ono vrijeme do 1995. godine i vojno redarstvene akcije Bljesak." Pišimo svoju pričaju i prenosimo ju na mlađe generacije, prenosimo istinu o Domovinskom ratu, kako bi se znalo tko je bio žrtva, a tko agresor. Zahvaljujem braniteljskoj populaciji na svemu učinjenom u obrani naše domovine i što cijene svaku žrtvu, a zahvaljujem i ministru branitelja Tomi Medvedu na izuzetnim naporima u pronalasku nestalih osoba.


U ime sudionika događanja 1. i 2. ožujka 1991. obratio se Zvonko Dumančić, predsjednik Udruge dragovoljaca Posebne jedinice policije "Pionirski grad 90.". On je izrazio ponos svih sudionika, napose pripadnika hrvatske policije, koji su tih dana sudjelovali u pobjedonosnim trenucima stvaranja Republike Hrvatske.


Emotivno obraćanje bilo je i potpredsjednika Vlade i ministra branitelja Tome Medveda koji je između ostalog naglasio kako su Hrvatski branitelji temeljni kamen samostalne i suverene Republike Hrvatske
-Već 33 godine mnoge od nas veže prijateljstvo s Gradom Pakracom. To je bilo vrijeme početka velikosrpske Miloševićeve agresije na Republiku Hrvatsku, vrijeme početka Domovinskog rata. Te snažne snage MUP-a, kako su nas tada nazivali, zapravo su bile angažirane ovdje u Pakracu s gotovo svim svojim kapacitetima, s jasnim ciljem zaustavljanja postupanja koje se danas u svijetu jako dobro prepoznaje kao teroristički čin, napadom na legalne institucije Republike Hrvatske. Odgovor je bio upravo onakav kakav je trebao biti. Stoga me neizmjerno raduje, 33 godine kasnije, ovdje, u koloni pobjednika kroz Grad Pakrac, vidjeti prijatelje koji su i tada, kao i danas, bili ovdje – rekao je ministar branitelja Tomo Medved, ističući da se u Pakracu ne slavi rat, nego iskazuje poštovanje ljudima koji su u najključnijim i najtežim trenucima naše novije povijesti preuzeli odgovornost u obrani domovine.


-Upravo hrvatska policija preuzela je prvi udar uslijed velikosrpske agresije na Hrvatsku i omogućila vrijeme za osnivanje Zbora narodne garde, Hrvatske vojske, te u konačnici pobjedu u Domovinskom ratu – dodao je ministar Medved koji je najavio osnivanje Braniteljskog centra u Pakracu za trajni boravak hrvatskih branitelja, kao znak zahvale za silna pretrpljena razaranja i velike ljudske i materijalne žrtve, čiji bi obrisi do iduće obljetnice trebali itekako biti vidljivi.


-U proteklih nekoliko godina započeli smo proces izgradnje veteranskih centara, kao domova hrvatskih branitelja. Nakon Lipika, pri čemu se zahvaljujem gradonačelniku Lipika na suradnji svih ovih godina, uspostavili smo, izgradili te opremili centre u Šibeniku, Sinju, Daruvaru i Petrinji, a sad nam slijedi i širenje te mreže izgradnjom novog Veteranskog centra u Virovitici." – rekao je ministar, izrazivši nužnost izgradnje ovih ustanova činjenicom što je braniteljska populacija u potrebi poboljšanja kvalitete zdravlja.
Ministar je svoj govor zaključio ističući činjenicu da su hrvatski branitelji pobjednici, čija je najveća snaga zajedništvo koje je itekako vidljivo i ovdje u Pakracu, naglašavajući kako to zajedništvo treba čuvati, međusobno se poštivati i uvažavati.


Spomenuo je i najbolniju ranu, kao posljedicu velikosrpske agresije, naše nestale. Stoga je istaknuo kako se ulažu ogromni napori u pronalazak i rješavanje sudbina svih nestalih, među kojima je i hrvatski mirotvorac i mučenik, dr. Ivan Šreter.

Obilježavanje u domu "Dr. Franjo Tuđman" izvedbama hrvatskim domoljubnih pjesama uveličao je je Đani Stipaničev, u pratnji Ante Eterovića na klaviru. Također, bili su tu i članovi zbora "Pakrački klinci" koji su u pratnji Policijske klape "Sveti Mihovil" izveli pjesmu "Pakrac – taj mali grad". Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.