Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu
10. GODIŠNJICA ŽUPANIJSKE UDRUGE „MATKO PEIĆ“

(FOTOGALERIJA) Na likovnoj koloniji u Požegi sudjelovalo 25 slikara

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: I. Tomić
FOTO: I.T./D.K.

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: I. Tomić
FOTO: I.T./D.K.

Udruga zavičajnih pisaca i slikara  Požeško-slavonske županije "Matko Peić" je u povodu obilježavanja 10. godišnjice svoga rada i postojanja bila domaćin osme likovne kolonije. Otvarajući koloniju u dvorišnom prostoru požeškog Fakulteta turizma i ruralnog razvoja, prigodnim pozdravnim riječima nazočnima se obratio gradonačelnik Željko Glavić. On je pohvalio članove Udruge na dugogodišnjem radu i trudu jer su uspješno sačuvali uspomenu na velikana slikarstva Matka Peića. Pritom je gradonačelniku uručena slika „Požeška veduta“, autorice Marije Valentić iz Nove Gradiške, u znak zahvalnosti za podršku koju Udruzi pruža Grad Požega. Minutom šutnje odana je počast pokojnom članu akademskom slikaru Milanu Bajtu.
Prema riječima Melite Grgić, tajnice Udruge „Matko Peić“, kolonija je okupila 25 slikara iz Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske  županije.


- Koloniju smo nazvali "Peićevci za 10" u povodu desete godišnjice rada naše Udruge. Prvi put dolaze nam slikari iz Čepina, stalni naši gosti su iz Nove Gradiške, Rešetara, Vinkovaca, Osijeka, Novske, Kutine, Popovače. Iz Rešetara je došao jedan kipar sa skulpturicom lava, koju je načinio od mramora. Grad Požega je glavni sponzor i financira ovu likovnu koloniju, a Fakultet turizma i ruralnog razvoja pružio nam je gostoprimstvo i ove godine. Zanimljiva je to priča koja traje nekoliko godina, a odnosi se na suradnju turizma i slikarstva, što u konačnici jedno s drugim treba ići i to treba podržavati-kazala je tajnica te je posebno zahvalila glavnom i drugim sponzorima te Fakultetu. Dodala je kako Udruga nastoji svake godine darovati slike nastale na kolonijama institucijama koje im pomažu.


Likovna kolonija počela je u dopodnevnim, a završila u ranim poslijepodnevnim satima. Treba napomenuti da je od slikarskih tehnika većinom korištena tehnika ulja na platnu, a manje se radilo s akrilnom bojom, s pastelama i s olovkom u boji. Udruga je osigurala slikarima platna i boje, a sudionicima kolonije podijeljene su tradicionalne zahvalnice. Druženje je nastavljeno uz zajednički prigodni domjenak, a pritom je pučki pjesnik i prozni pisac na ikavici Ivan Abibović predstavio svoje literarne uratke.
Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.