Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

(FOTO) Predstavljena zbirka pjesama „Na vjeđama djevojčice“ i zbirka priča „Ćakule male“

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: I. Tomić
FOTO: I.T.

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: I. Tomić
FOTO: I.T.

Hrvatska knjižnica i čitaonica u Pleternici organizirala je predstavljanje zbirke pjesama „Na vjeđama djevojčice“ i zbirke kratkih priča „Ćakule male“, književnice Marije Grgić iz Vranjica. Predstavljajući životopis autorice, ravnatelj Knjižnice prof, Franjo Novak istaknuo je da je  rođena u Splitu 1987. godine, djetinjstvo je provela u Vranjicu, a na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu diplomirala je matematiku i fiziku. Za svoje pjesme je višekratno nagrađivana sudjelujući na pojedinim književnim natječajima. Živi u Vranjicu sa suprugom pomorcem i sedmero djece. -U zbirci priča pregršt je uspomena, malih ćakula, ispovjednog i bezazlenog šaputanja, o vremenu, prostoru i ljudima koje je jedna djevojčica pamtila, upijala i o kojima piše-naglasio je ravnatelj citirajući prof. Ivanu Čagalj iz Splita.


Prigodnim pozdravnim riječima dobrodošlice sudionicima književne večeri obratila se izaslanica gradonačelnice Jasna Hoffmann. -Svjedoci smo da ravnatelj okuplja publiku upravo kvalitetnim sadržajima kao što je i ovaj danas, a u Knjižnici je dosad bilo puno pisaca, pjesnika, umjetnika iz svih krajeva Hrvatske i izvan njenih granica. Drago nam je kada primimo goste koji ne žive u Pleternici, ali vuku korijene iz ovoga našeg lijepog maloga grada i kojima je on u srcu-poručila je J. Hoffmann.


Pojedine pjesme iz prve i tekstove iz druge knjige tijekom nezaboravne i vrlo emotivne večeri govorili su Dragutin Kepić, Jasna Kajtar, Ana Kukuruzović i Mirjana Hrust i autorica. Govoreći o zbirkama, Marija Grgić je napomenula kako je svoju prvu zbirku poezije, objavljenu 2018. godine, posvetila majčinstvu.


-Iako sam završila Prirodoslovno-matematički fakultet, i dalje je ostala velika ljubav prema književnosti, jeziku, gramatici, a ona se nekako probudila nakon deset godina od završetka fakulteta. Pisala sam o ljepoti majčinstva i uzvišenosti trudnoće. Otvarajući se Bogu, spoznala sam da je on Bog nježnosti, dobrote i miline, te da je majčinstvo predivan poziv, a žena postaje tjelesno i duhovno zdravija. Djetešce koje držite u rukama čini vas na neki način boljom osobom i pročišćuje vas. Naravno da tu ima i križeva, ponekad je teško, no pomaže mi u tome Gospa-naglasila je autorica te se osvrnula i na svoju drugu knjigu koju je napisala dvije godine kasnije.
-U zbirci „Ćakule male“ željela sam prenijeti male priče o ljudima koji su na neki način zadužili naš kraj i koji su po nečemu specifični. Željela sam prenijeti igre koje smo igrali i način života koji smo živjeli. Osim djece, u knjizi će nešto pronaći i odrasli i prisjetiti se svoga djetinjstva-naglasila je književnica te izrazila zadovoljstvo što je u Pleternici, odakle su njeni korijeni. Naime, njena majka je rodom iz Pleternice, iz obitelji Jurnečka, a prenijela joj je, kako kaže, bogatstvo slavonskog jezika i govor iz pleterničke sredine. U jednoj priči piše o svojoj baki Štefici, a priča je napisana na dalmatinskom, vranjičkom idiomu.


U glazbenom dijelu programa nastupili su članovi Kulturno-umjetničkog društva Bektež iz Bekteća, predvođeni svojim voditeljem Duškom Bijelićem na samici. Oni su nadahnutim izvođenjem prigodnih pjesama oduševili nazočne posjetitelje ove književne večeri.
Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.