″Vani kad se jednom dokažete, vrata se sama otvaraju″

Autor: J.M.D.

Sebastijan DumančićPOŽEGA – Mladi znanstvenici nikad nisu dovoljno medijski eksponirani, a organiziranje Ljetne škole znanosti, školovanje u Belgiji na prestižnom studiju i ogromna ljubav prema znanosti su bili više nego dovoljan povod za razgoorom sa Sebastijanom Dumančićem, mladim znanstvenikom iz Požege.

Nedavno je završila Ljetna škola znanosti koja se održavala u Požegi. Kako ste zadovoljni odazivom sudionika, ali i javnosti?

Jako smo zadovoljni ovogodišnjom Školom, bila je rekordna u nekoliko pogleda, interes je bio ogroman – zainteresiranih polaznika bilo je dvostruko više no što možemo primiti, a jako smo zadovoljni i kako se naš projekt uklapa u lokalnu zajednicu. Ljetna škola postaje prepoznatljiv događaj u Požegi i nadamo se da će Požega uz Ljetnu školu znanosti te Centar izvrsnosti koji provodi Gimnazija postati pravi mali znanstveni centar Slavonije. Također bismo svakako htjeli proširiti Školu te uključiti više djece iz Požege i okolice, te pokrenuti razmjenu iskustava s nastavnicima srednjih škola jer smo tijekom svih ovih godina primijetili da postoji jako puno motiviranih srednjoškolaca koji nemaju prilike upoznati se s praktičnom prirodom znanosti u svojim srednjim školama, a iz iskustva znamo koliko puno znanstvenih projekata se može napraviti uz malo truda i resursa.

Gosti ovogodišnje Ljetne škole su bili mnogi popularni znanstvenici. Tko je najviše dojmio polaznike?

Sir Tim Hunt, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu i fiziologiju, definitivno je bio hit ovogodišnje Škole. Osim što spada u sam vrh znanosti 20. i 21. stoljeća te samim time polaznici Škole mogu naučiti neizmjerno puno od njega, pokazao se kao iznimno pristupačan čovjek. Tri dana koja je proveo na Školi proveo je u druženju s polaznicima i mentorima, zanimao ga je svaki detalj oko Škole i projekata na kojima polaznici rade. Osim toga, oduševio ga je sam Grad Požega, te je sa sobom ponio nekoliko lokalnih specijaliteta. Osim njega, polaznike su se dojmili i naši poznati biolozi Ivan Đikić i Bojan Žagrović, ali i svi ostali ovogodišnji predavači.

Član si Društva za edukaciju van okvira, čime se sve bavite?

Društvo za edukaciju van okvira nastalo je zapravo iz Ljetne škole znanosti jer za financiranje projekta mora postojati pravna osoba koja organizira projekt, pa je Društvo nastalo kao udruga organizatora Ljetne škole znanosti i bavi se popularizacijom i promocijom znanosti. Od 2011. godine kad je Društvo osnovano, pokrenuli smo nekoliko projekata, no Ljetna škola znanosti i dalje je glavni projekt. Uz Ljetnu školu, pokrenuli smo i Internship portal koji je svojevrsni nastavak Ljetne škole te omogućava studentima iz Hrvatske da pronađu prakse u uspješnih znanstvenim laboratorijima, a za pronalazak praksi koristimo upravo poznanstva s Ljetne škole. Također, zajedno s Ljetnom tvornicom znanosti, ove godine smo počeli i s cjelogodišnjim znanstvenim radionicama za koje smo dobili sredstva od Google-a, te dva projekta koji povezuju znanost i umjetnost.

Trenutačno se još uvijek školujete u Belgiji. Zašto baš KU Leuven?

KU Leuven me prije svega privukla kvaliteta sveučilišta. U području koje mene zanima, KU Leuven ima jedan od najboljih istraživačkih grupa u Europi, pa i u svijetu. Očito je da bi mi boravak tamo bio odlična odskočna daska za daljnju karijeru. Kada sam vidio da imam priliku otići na razmjenu tamo, morao sam se prijaviti. I izabrali su mene. Osim toga, Belgija je zanimljiva zemlja za život, pogotovo Leuven koji je mali studentski gradić, prostorni veličine Požege, no s 50 tisuća studenata, tako da je jako živ.

Na kojim ste projektima dosad radioli?

Za popularizaciju znanosti zainteresirao sam se tako što sam se uključio u jedan drugi program – Ljetni kamp mladih matematičara koji se održava u Pazinu već 5 godina. Tamo sam upoznao ljude s Ljetne škole znanosti i već iduće godine sam im se priključio kao mentor. Osim projekata popularizacije znanosti, tijekom studija imao sam priliku raditi u Ericsson Nikoli Tesli te na Institutu Jožef Štefan u Ljubljani.  U Ericssonu sam proveo gotovo godinu dana radeći na raznim projektima vezanim uz telekomunikacije, dok sam na Institutu Jožef Štefan imao priliku iskusiti kako je to istraživati područje umjetne inteligencije na zanimljivom problemu računalne lingvistike.

Otkuda tolika ljubav prema znanosti? Što vas je najviše privuklo?

Oduvijek sam imao sklonosti prema prirodnim znanostima, matematici i informatici, no onaj pravi interes za znanost došao je upravo s Ljetnim školama. Tijekom obrazovanja teško je zapravo vidjeti kako znanost izgleda, pogotovo specifična znanost kao što je računarska znanost. Na ovakvim školama puno je lakše upoznati taj svijet. Nakon što sam se pridružio Ljetnoj školi, bilo mi je žao što nikad nisam bio polaznik. A znanost je po meni savršen posao – omogućava vam da radite upravo ono što vas zanima, kako želite i teško je upasti u kolotečinu uz malo rada. S druge strane, vrlo je motivirajuće vidjeti utjecaj znanosti na svakodnevni život – od kotača do Interneta. Sve je to jako promijenilo svijet, zanimljivo je pokušati postići nešto slično. Nije lako kako zvuči, no motivirajuće je.

Često se govori o tome da mladi koji se žele baviti znanošću u Hrvatskoj odlaze u inozemstvo zbog slabih uvjeta u Hrvatskoj. Može li se to promijeniti?

Nažalost, to je istina. Jedna stvar koja se brzo primijeti su kriteriji. Možda je obrazovanje upravo najbolji primjer – nedavno smo pričali o eksploziji petica u osnovnim školama. Očito je da to ne može odražavati stvarnu situaciju, no smatra se da su samo petice vrijedne spomena. Dok primjerice u Belgiji, gdje su ocjene 1-20 (10 je prolazna ocjena), smatra vas se izvrsnim studentom ako imate prosjek veći od 13,6. Kriteriji su jasni i zna se koliko toga se mora napraviti za koju ocjenu, a toga se ljudi i drže. Ne smatra se da morate biti izvrsni u svemu, nego morate biti izvrsni u onome što vas zanima, a ostalo odraditi korektno. Iz osobnog iskustva mogu potvrditi da je puno lakše pronaći priliku u inozemstvu. Čini mi se da je vani puno lakše dobiti priliku za dokazati se, a jednom kad ste se dokazali, vrata se sama otvaraju. Uvjeti  koji se nude vani, često su neusporedivo bolji od onih u Hrvatskoj. To se sigurno može promijeniti, no pretpostavljam da je to proces koji traje.

 

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek