Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Završnoj konferenciji programa ʼVolonTIrajmo, kreirAJMO“ prisustvovali ministar Marin Piletić i županica Antonija Jozić

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: I. Tomić
FOTO: I. Tomić

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: I. Tomić
FOTO: I. Tomić

Na završnoj konferenciji  programa "VolonTIrajmo, kreirAJMO !", održanoj u vatrogasnom domu u Jakšiću, naglašeno je kako je to program kojim se provode specifični programi volontera. Direktorica pleterničkog Poduzetničkog centra Barbara Rudež prezentirala je  provedene aktivnosti i rezultate programa, suradnju sa partnerima te planove za drugu godinu provedbe programa koji se nastavlja i 2025. godine. Nositelj projekta je Udruga Hrvatsko žensko društvo Pleternica s partnerima.


Konferenciji su prisustvovali ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, županica Antonija Jozić, načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević, gradonačelnica Pleternice Marija Šarić, predsjednica Udruge Dorotea Valenta i partneri projekta Osnovna škola Mladost  iz Jakšića, Osnovna škola fra Kaje Adžića iz Pleternice s djelatnicima, predsjednik Matice umirovljenika Općine Jakšić Slavko Glavaš sa članovima te članovi Matice umirovljenika Grada Pleternice, na čelu s predsjednikom Stjepanom Erjavcem.


 "VolonTIrajmo, kreirAJMO“ je dvogodišnji program kojim su se definirali specifični programi volontera kao odgovor na potrebe lokalne zajednice. Projekt financira Miinistarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Psihologinja Andrea Slipčević iz jakšićke Osnovne škole „Mladost“ govorila je o važnosti poticanja djece na volonterstvo. Ona je istaknula kako škola već dugi niz godina sudjeluje u volonterskim aktivnostima i održava aktivno volonterstvo.


 -Vrlo je važno djecu od najranije dobi poticati i uključivati u rad za svoju lokalnu zajednicu, Samo u sklopu ovog dvogodišnjeg programa, u suradnji s pleterničkim  Hrvatskim ženskim društvom i našim partnerima, ove smo godine imali edukaciju učenika, mladih volontera koji su se rado odazvali i uključili u naše volonterske aktivnosti. Kao što ste vidjeli na prikazanim fotografijama, održali smo dvije akcije prikupljanja slatkiša za Božić i Uskrs, za djecu iz siromašnih obitelji, koje smo nazvali „Pružimo ruku dobrote“. Neka djeca iz tih obitelji dobivali su potrebnu pomoć u učenju. Veselimo se našoj suradnji, a nadamo se da ćemo ove i sljedeće godine osmisliti još neke nove aktivnosti i projekte i da će se u njih uključiti još više djece- poručila je psihologinja.


Općinski načelnik Ivica Kovačević kazao je kako je za ovaj projekt pokazan velik interes i mladih i starijih.
-Nastavit ćemo u nadolazećem razdoblju davati podršku i drugim projektima i organiziranju aktivnosti koje su za boljitak svih nas koji živimo u ovoj zajednici. Danas potpisujemo dugo željeni ugovor s Udrugom multiple skleroze za program „Zaželi“ za područje Općine Jakšić, a ubrzo će gerontodomaćice na terenu prikupljati zainteresirane koje pozivam da se jave u Općinu. Isto tako žarko želimo dugoočekivani Dom za starije osobe, a dograđujemo i Dječji vrtić. Članovima Matica umirovljenika Općine Jakšić i Grada Pleternice želim puno zdravlja i lijepog druženja -kazao  je općinski načelnik te je zahvalio svima na dolasku.


 Županica Antonija Jozić ukazala je na važnost ovakvih projekata za Požeško-slavonsku županiju.
-Završava se jedan projekt, ali to ne znači da se završava naše druženje, zajedništvo i suradnja. Čestitam nositelju projekta Hrvatskom ženskom društvu iz Pleternice, gradonačelnici Mariji Šarić i načelniku Ivici Kovačeviću na zajedničkom uključivanju u ovaj projekt, što su omogućili da se naši stariji sugrađani okupljaju i druže uz predavanja, a  da u tjednu u kojem obilježavamo Svjetski dan zdravlja ukažemo na to koliko je zdravlje bitno.  Ministar Piletić će u Požegi dodijeliti i pojedine ugovore, a jedan od njih je i ovaj  ugovor „Zaželi“ na temelju kojega će se na području Općine Jakšić nastaviti hvalevrijedan projekt Vlade Republike Hrvatske, kojim naša samačka kućanstva dobivaju pomoć gerontodomaćica, toplu riječ i utjehu, a  našim starijim sugrađanima olakšavaju pojedine aktivnosti. Hvala ministru na tom projektu i njegovoj izjavi da će to nakon tri godine postati trajan projekt, a naše gerontodomaćice imat će stalni radni odnos. Tako će naši korisnici imati trajnu uslugu u kući-zaključila je županica.


 Ministar Marin Miletić zahvalio je svima na ovom okupljanju i druženju te je napomenuo da Ministarstvo rada financira ovakve projekte.
-Program „Zaželi“ jedan je od najboljih programa koje ovo Ministarstvo provodi, u partnerstvu i s općinama i s udrugama programa. Uz to što želimo omogućiti pomoć u kući svim našim starijim i nemoćnim osobama i onima koji su u samačkim kućanstvima, želimo ipak i nešto graditi. Potrebne su, osim dječjih vrtića, i ustanove za starije i smještajni kapaciteti, s obzirom na to da nam je to potrebno u cijeloj Hrvatskoj. Osigurali smo novac za gradnju Centra za starije u Jakšiću za pedeset smještajnih kapaciteta, a sklopili smo sporazum za prijenos građevinske dozvole. Osim pedeset  kreveta bit će i izvaninstitucijske usluge, a to su poludnevni boravci, dostava obroka, pomoć u kući, uz tjelesne aktivnosti i zdravstvene preglede. Centar za starije bit će i u Pleternici, a idemo i za proširenjem kapaciteta u Domu za odrasle osobe u Ljeskovici, Našim starijima omogućit ćemo dostupne usluge provodeći pojedine projekte, gdje financiramo Matice umirovljenika-poručio je ministar te je čestitao sudionicima konferencije na dosadašnjim aktivnostima. Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.