Požega.eu
OPG SVITOK IZ NOVOG MITROVCA

Vinciliri jedinstvenog vinograda na Trgu Graševine

PRIJE 3 TJEDNA
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. MIRKOVIĆ

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | Vinciliri jedinstvenog vinograda na Trgu Graševine Požega.eu | Vinciliri jedinstvenog vinograda na Trgu Graševine

PRIJE 3 TJEDNA
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. MIRKOVIĆ

Udruga vinara i vinogradara Kutjevački vinari svake godine organizira proslavu završetka berbe grožđa na Trgu Graševine u središtu Kutjeva pokraj tamošnjeg jedinstvenog vinograda. Tijekom protekle godine o tom vinogradu brinulo je Kutjevo d.d. kao njegov vincilir, a na ovom obredu nakon berbe grožđa izabran je novi. Tu odgovornu dužnosti prihvatilo je OPG Kristine Svitok u njenom vlasništvu i supruga Zorana pa im je predsjednik Kutjevačkih vinara Krunoslav Sontaki predao vincilirski ključ. Tako će oni slijedećih godinu dana brinuti o tom zajedničkom vinogradu sa nekoliko desetaka trsova.


Suporužnici Svitok imaju bogato vinogradarsko i vinarsko iskustvo, Kriststina petnaestak godina rada u Kutjevu d.d. a Zoran isto toliko u Vinogradarstvu Adžić iz Kutjeva što je prevagnulo u odluci osnivanja vlastitog oteljskog poljoprivrednog gospodarstva.


Prije četir godine kupili su nešto više od hektar vinograda iznad obiteljske kuće u Novom Mitrovcu u kojoj su pomoćne prostorije pruredili u podrum. U vinogradu je najviše graševine te nešto rajnjskog rizlinga i kebernet franka.


Vlasitim novcima su nabavili mehanizaciju i opremu. Sve je krenulo obećavajuće dobro dok zbog Pandemije Covida 19 sva privredna aktivnost nije gotovo zamrla. Za njih nove, još nepoznate na tržištu nastale su teškoće sa prodajom vina i poslovanjem.Uz sve to zbog godina starosti nisu uspjeli na natječaju za novce iz fonda za samozapošljavanje.


Unatoč svemu, preživjeli su uz brojna odricanja. Vino su prodavali na vlastitom pragu a u zadnje vrijeme u kvalitetu njihovih vina uvjerili su se i neki požeški ugostitelji. Vina predstavljaju na priredbama i manifestacjama, a nisu izostala ni priznanja sa ocjenjivanja na Festivalu graševine u Kutjevu i “Vinko-Kap” u Kaptolu.


Planova i optimizma nikad dosta. Tako planiraju natjecati se na neke programme iz takozvane Vinske omotnice i novice EU fondova. Kupili bi još vinograda, obnovili mehanizaciju i opremu te napravili kušaonu vina za oko tridesetak posjetitelja.
 

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.