Veljača rezervirana za ocjenjivanje vina članova Udruge

Autor: D.M.

Članovi Udruge voćara i vinogradara „Vino-kap“ iz Kaptola zimski period koriste za učenje. Riječ je o aktivnosti s kojom su započeli prije šest godina a teme edukacije su vezane za poboljšanje rada u voćnjaku, vinogradu i podrumu. Pozivaju se eminentni stručnjaci iz pojedinih grana poljoprivrede.

Tradicionalno, veljača je rezervirana za kušanje i ocjenjivanje vina članova udruge.
Ferdinand Novak, njen predsjednik otvarajući ovaj skup, naglasio je da ocjenjivanja vina razvijaju natjecateljski duh te ne samo očuvanje već i poboljšanje kvalitete vina.
Ovoga puta za kušanje su pripremili 15 vina članova Marka Pranjića, Vlade Zubovića, Vlade Čakalića, Ivana Valentića, Josipa Novaka i Zdravka Šmitpetera. Najviše je graševina, sorte koja je najzastupljenija u vinogradima kaptolačkog kraja, a ocjenjen je sauvhnon Vinarije Krauthaker i crni merlot iz Dalmacije.
Nakon kušanja, raspravljalo se o vrlinama i eventualnim manama svakog vina. Davale su se ocjene boje, bistrine, mirisa i okusa. Potom su stručnjaci  a ovoga puta su to bili Tomislav Razumović i Petar Lukić, enolozi Vinarije Krauthaker iz Kutjeva i Mladen Perak, savjetnik za vinarstvo u Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi, dali svoj sud.
Na kraju, a prije domjenka, stručnjaci Razumović, Lukić i Perak ocijenili su ovu zimsku školu vrlo uspješnom jer je utvrđeno stanje vina sa manama i vrlinama nakon čega se mogu poduzeti eventualni zahvati za uklanjanje utvrđenih nedostataka. Općenito,graševine su vrlo kvalitetne i pitke, a još jednom je naglašena potreba za stvaranjem uvjeta u podrumu i čistoći bačvi i alata s kojima se rukuje. Kaptolčani na najbolji način promoviraju ovu našu autohtonu sortu.
Sljedeće druženje i kušanje vina zakazano je za utorak, 28. veljače ove godine u 18,30 sati.

Tekst i foto: D. Mirković

 

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek