Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu
ZIMSKA ŠKOLA UDRUGE „VINO-KAP“ IZ KAPTOLA

Većina ocjenjenih vina izuzetne kvalitete

PRIJE 5 MJESECI
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. Mirković

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 5 MJESECI
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. Mirković

Kušano je 15 uzoraka na ovogodišnjoj Zimskoj školi i drugom ocjenjivanju vina članova Udruge voćara, vinogradara i vinara „Vino-Kap“ iz Kaptola. Najviše je graševina, sorte koja je najzastupljenija u kaptolačkim vinogradima, te po jedan pinot sivi, muškat žuti, kabernet sovinjon i merlot.


Ovoga puta ocjenjena su vina Joce Novaka, Ivana Valentića Grge, Vlade Zubovića, Petra Ivankovića, Vlade Čakalića, Ante Paulića, Tomislava Marinovića i Vinarije Adžić iz Kutjeva. Bila su tu i dva uzorka s izrazitom manama oksidacije vina, pribavljena u svrhu edukacije.


Nakon kušanja svakog uzorka, davale su se ocjene boje, bistrine, mirisa i okusa i raspravljalo o vrlinama i eventualnim manama svakog vina. Potom je profesor dr. sc. Josip Mesić, vinski stručnjak dao svoj sud te eventualne preporuke za poboljšanje ili uklanjanje pojedinog nedostatka svakog vina.


U završnici, dr. Mesić je izrazio zadovoljstvo kušanim vinima. Osim dvije graševine koje su imale manje hlapive kiseline i koja se mogu „izliječiti“ druga vina su izuzetne kvalitete od kojih bi većina na službenim ocjenjivanjima dobila zlatna odličja.


Gosti su bili i dugogodišnji kaptolački prijatelji iz Udruge voćara iz Jajca u susjednoj Bosni i Hercegovini, predsjednik Ivo Šimunović, inače izaslanik u Domu naroda federacije BiH i dr. Stjepan Jezerčić, ravnatelj bolnice u Jajcu. Oni su prije toga s požeškom županicom Antonijom Jozić razgovarali o mogućnostima prekogranične suradnje. Njima se svidjela ova aktivnost Kaptolčana pa će i oni slično provesti kod sebe u kušanju rakija.


Također su uručene diplome s prošlogodišnjeg 16. Županijskog ocjenjivanja vina „Vino-Kap“ 2023. koje nisu podigli Zdenko Pezel, Vinarija Sontachi iz Kutjeva i Tomislav Marinović.


Na kraju je predsjednik Udruge Ferdinand Novak zahvalio sudionicima i najavio sljedeće druženje i ocjenjivanje u utorak, 20. veljače ove godine u 18 sati a u članstvo je primljen Pavle Bošnjak, vlasnik Ribarske kuće iz Lukača iz čije je kuhinje poslužen domjenak.Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.