Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

U KRUGU PRIJATELJA VINKO LUKIĆ IZ BIŠKUPACA TAKOĐER OBILJEŽIO MARTINJE : Proizvodi zlatnu kapljicu za vlastitu dušu

PRIJE 8 MJESECI
TEKST: D. Mirković

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | U KRUGU PRIJATELJA VINKO LUKIĆ IZ BIŠKUPACA TAKOĐER OBILJEŽIO MARTINJE : Proizvodi zlatnu kapljicu za vlastitu dušu Požega.eu | U KRUGU PRIJATELJA VINKO LUKIĆ IZ BIŠKUPACA TAKOĐER OBILJEŽIO MARTINJE : Proizvodi zlatnu kapljicu za vlastitu dušu

PRIJE 8 MJESECI
TEKST: D. Mirković

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Slučajni susret sa Vinkom Lukićem, umirovljenikom iz Biškupaca završio je u podrumu njegove obiteljske kuće na kušanju mladog vina. I on je poput većine vinara prije nekoliko dana, na Martinje, 11. studenog, obavio obred krštenja mošta u vino. Kao i svake godine, skromno u društvu nekoliko susjeda i prijatelja.


U “čistoću duše“ mladog vina uvjerio sam se i autor ovih skromnih pisanih i odabranih novinarskih redaka.  Vino već sada obećava da će biti vrhunsko. Riječ je o graševini većeg postotka alkohola s bogatim voćnim aromama i izražajnim cvjetnim notama koje odiše svježinom mladog vina. 


Vino ipak ima jednu manu, dodaje Vinko u šali: - Ima ga malo, samo tristotinjak litara, dovoljno za moju dušu, obitelj i nekolicinu prijatelja. Na sreću, prošlogodišnje je dočekalo mlado pa će vina biti dovoljno do berbe i Martinja iduće godine.


Vinko ima manji vinograd, nešto više od tri stotine čokota na južnim, osunčanima padinama Papuka iznad Biškupaca. Većim dijelom je graševina, te nešto drugih sorti što daje voćni aromatski okus vina. Također ispeče i nekoliko desetaka litara rakije komovače za svoje potrebe.


Ova godina zbog čestih kiša u najosjetljivijim fazama razvoja loze bila je povoljna za razvoj bolesti i tražila je posebnu zaštitu. Zbog toga, grožđa je bilo nešto manje, ali vrhunske kvalitete. 

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.