Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

TVRTKA LOZNI CIJEPOVI CENBAUER IZ KUTJEVA: Loze za mnoge tipova tla i klimatske uvijete

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: D. Krstanović
FOTO: D. Mirković

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | TVRTKA LOZNI CIJEPOVI CENBAUER IZ KUTJEVA: Loze za mnoge tipova tla i klimatske uvijete Požega.eu | TVRTKA LOZNI CIJEPOVI CENBAUER IZ KUTJEVA: Loze za mnoge tipova tla i klimatske uvijete

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: D. Krstanović
FOTO: D. Mirković

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Prije pet godina Ankica Cenbauer osnovala je obiteljsku tvrtku Lozni cijepovi Cenbauer d.o.o. sa sjedištem u Kutjevu. Na taj potez odlučila se nako petnaestak godina iskustva stečenog u rasadničarskoj proizvodnji i rada na oplemenjivanju loze. Odluka nije bila jednostavna jer tada kao i danas dosta je teškoća u toj djelatnosti.


Proizvodnja loznih cijepova radom je intenzivna djelatnost pa kronični nedostatak radnika u Hrvatskoj dovodi ovaj posao u pitanje.


Kvalitetom proizvodnje tvrtka ne zaostaje za drugim proizvođačima, čak naprotiv. U proizvodnji cijepova koriste vlastie podloge iz grupe Kober koje su gotovo univerzalne, pogodne za različite tipove tla i klimatske uvijete. Plemke za kalemljenje su bezvirusne iz certifiranih matičnjaka plemenite loze.


Popis sortimenta loze koji se nudi tržištu je povelik: graševina, rajski rizling, sauvigon, pinot sivi, chardonnay, traminac mirisavi, moslavac, muškat žuti, malvazija istarska, cabernet sauvignnon, merlot, frankovka, te desetak sorti stolnog grožđa.


Ovogodišnja proizvodnja je u punom jeku. Prikupljaju se podloge u vlastitom matičnjaku ispod Venja te pupovi plemki raznih sorti loze. Sve će to biti spremljeno u hladnjaču do ožujka kada počinje kalemljenje, a nakon toga ožiljavanje sadnica na vlastitim njivama.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.