Stručno predavanje u Udruzi „Vino – kap“ iz Kaptola: Zaštita prirode u prvom planu

Autor: D.M.

Nakon četiri ocjenjivanja vina na ovogodišnjoj Zimskoj školi članova Udruge voćara, vinogradara i vinara „Vino – kap“ iz Kaptola uslijedilo je i stručno predavanje. Teme su vrlo aktualne u ovo doba godine, zaštita od bolesti i suzbijanje štetnika američkog cvrčka u vinogradima. U goste su pozvani stručnjaci Đurđica Kšenek, savjetnica u Poljoprivredno savjetodavnoj službi Ministarstva poljoprivrede i Petar Živković stručni suradnik tvrtke Bayer. Zanimanje je bilo vrlo veliko pa su predavanja osim članova kaptolačke udruge pratili voćari i vinogradari iz drugih mjesta Požeštine.

O zaštitnim sredstvima i programu zaštite vinograda okupljenima je govorio Petar Živković, a naglasak je bio na selektivnim preparatima koja ciljano suzbijaju štetnike a neškodljivi su za korisne kukce, prvenstveno pčele. Kod zaštite od bolesti plamenjače i pepelnice fungicidima preporučena su nova sredstva manje štetna za okolinu kao i ona sa kraćom karencom, odnosno periodom od tretiranja preparatom do berbe. Kod nekih je to samo tri dana.

Savjetnica Đurđica Kšenek je govorila o više aktualnih tema vezanih za voćnjak i vinograd ali najviše o opakoj bolesti fitoplazmi loze, u narodu poznatoj kao zlatna žutica. Nju prenosi kukac američki cvrčak i to samo ako je zaražen. Stoga je potrebno preventivno suzbijanje štetnika jednim, eventualno dva tretiranja vinograda insekticidima. Bilo je riječi o zaštiti koštunjičavog voća marelica, bresaka, trešanja i višanja od bolesti monilije koje je potrebno obavljati ovih dana.

Bilo je i drugih pitanja na koja su stručnjaci odgovarali, a najviše o zaštiti od mraza. Izraženo je i nezadovoljstvo zaštitom od leda i tuče koja zadnjih godina čini velike štete.  

Na kraju je predsjednik Udruge Ferdinand Novak zahvalio sudionicima i najavio završetak Zimske škole idućeg tjedna uz kušanje najbolje ocjenjenih vina na prethodna četiri ocjenjivanja.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88