Sporazum da Požeško-slavonska županija ostane bez mina

Autor: Jelenko Topić

Između Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva poljoprivrede potpisan je 50 milijuna kuna vrijedan Sporazum o razminiranju šuma i šumskog zemljišta za ovu  godinu. Financijska sredstva  osigurana su kroz aktivnost općekorisne funkcije šume, temeljem podzakonskog akta kojim je utvrđeno da se čak 30 posto sredstava prikupljenih od ove naknade izdvaja za razminiranje šuma i šumskog zemljišta. Naknada za općekorisnu funkciju šuma je, uz državni proračun i sredstva europskih fondova, stalni izvor sredstava za razminiranje te doseže oko 12 posto godišnjeg proračuna osiguranog za protuminsko djelovanje u našoj zemlji.

U skladu sa ovim dokumentom tijekom ove godine financirat će se poslovi razminiranja oko 5,7 četvornih kilometara šuma i šumskog zemljišta na području Požeško-slavonske, Karlovačke, Sisačko–moslavačke, Ličko–senjske i Osječko–baranjske županije, prema prioritetima koje je istakao javni šumoposjednika Hrvatske šume d.o.o. Predviđeno je da područja Požeštine, te pakračko-lipički kraj do kraja ove godine ostanu bez minski sumnjivih površina.

Nastavak razminiranja šuma i šumskog zemljišta omogućuje korištenje drvne sirovine, aktivnosti poput lovstva i turizma, te sigurnost stanovništvu da bez straha od eksplozivnih ostataka rata koristi potencijale i dobrobiti šuma.

Sporazum je nastavak dugogodišnjeg i kontinuiranog doprinosa Hrvatskih šuma i Ministarstva poljoprivrede protuminskom djelovanju koji se, uz osiguranje stalnog izvora financiranja razminiranja iz opće korisnih funkcija šuma, od 2015. godine ponajprije očituje u partnerstvu na strateškim projektima razminiranja u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija od 2014. do 2020. godine.

Partnerskim aktivnostima Hrvatskih šuma i Ravnateljstva civilne zaštite u potpunosti su ostvarena dva projekta razminiranja, obnove i zaštite šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u sklopu kojih je razminirano gotovo 42 kvadratna kilometra šuma i šumskog zemljišta.

Treći zajednički projekt financiran iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, je na 97 posto realizacije poslova razminiranja, a njime će se na području Karlovačke županije razminirati površina od 17,1 četvornih kilometara.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88