Spomenike u čast Drugog svjetskog rata često oštećuju – nitko na to ne reagira

Autor: Jelenko Topić

Točno 5 do 12 sati Udruga antifašističkih boraca i antifašista Požega imala je konferenciju za medije na otvorenom prostoru parka kraj Orljave u blizini spomenika Nikoli Tesli. Time su željeli pokazati da su beskućnici jer nemaju prostorije za svoje aktivnosti, a potpora grada i županije za njihov rad je minorna tako da su oslonjeni na vlastita sredstva i dobrovoljni rad što ulažu u održavanje i obnovu spomen-obilježja iz Drugog svjetskog rata.

-Kroz kratko vrijeme srušeno je poprsje i postolje spomenika narodnom heroju Nikoli Demonji u Striježevici, preko zvijezde petokrake na spomen-kosturnici osloboditeljima Požege od okupatora bačena je boja, u Sloboštini su skinuti vijci sa spomen ploče, a na lokaciji Sjenjaka gdje je spomen ploča došlo je do požara – kazala je Kata Holjevac, predsjednica Udruge dodajući da deset godina nitko nije dirao spomenike tom vremenu, te izražava bojazan da će takvih incidenata biti još iako su sve prijavili policiji.

Najavili  su da će sve to vlastitim novcem i radom sanirati, no čudno im je da nekome smetaju spomenci, koji su dio povijesti ovog kraja.

-Oštećenja se događaju prečesto, tomu u demokratskom društvu nema mjesta, ali pokazuje odnos lokalnog stanovništva i lokalne vlasti prema povijesnom naslijeđu – istakao je tajnik udruge Ranko Janković, a Kazimir Semunović je dao podatak o devastiranju 173 spomenika toga vremena rekavši da ih pokušavaju obnoviti unatoč nebrizi vlasti jer za njih antifašisti očito ne postoje. Ova udruga sa više od 80 članova je među najaktivnijima u našoj zemlji.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek