Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu
OPG KMETIĆ IZ ALILOVACA

[FOTO] Sa proizvodnje mlijeka prešli na tov junadi

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. MIRKOVIĆ

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | [FOTO] Sa proizvodnje mlijeka prešli na tov junadi Požega.eu | [FOTO] Sa proizvodnje mlijeka prešli na tov junadi

Sa proizvodnje mlijeka prešli na tov junadi

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. MIRKOVIĆ

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Stočarstvo je tradicija na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Kmetić iz Alilovaca koja se prenosi već nekoliko generacija. Roditelja Katica i Drago prepustili su sinovima Ivanu, Antoniu i Gabrijelu proizvodnju mlijeka. Svakodnevno nekoliko stotina litara preuzimala je Mljekara Zvečevo iz Požege, a potom Vindija iz Varaždina. Niske otkupne cijene bile su razlog da su se Kmetići prije dvije godine odlučili napustiti proizvodnju mlijeka i početi sa tovom junadi. Tako je u staji od tridesetak mliječnih krava zadržano samo nekoliko kao i par rasplodnih bikova.


Sada Kmetići tove šezdesetak grla. Kada tovljenik postigne oko 650 kilograma težine, a to je pet do desetak grla mjesečno, idu na tržište. Obzirom da je roba kvalitetna sa prodajom, a niti s cijenom nemaju problema.


Ova obitelj obrađuje oko 90 hektara zemljišta. Proizvode pšenicu, kukuruz, ječam, suncokret od kojih veći dio završi u vlastitoj mješaonici hrane za potrebe tova junadi. Viškovi se prodaju na slobodnom tržištu. Značajne površine zauzimaju i takozvane djetelinsko travne smjese čije je sijeno nadopuna krmi u ishrani stoke.


Gospodarstvo je dobro opremljeno suvremenom mehanizacijom od koje je dio kupljen i novcima dobivenim na natječajima Ministarstva poljoprivrede RH i fondova EU. Unatoč tome dosta je još poslova koje ne mogu zamijeniti strojevi.
Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.